Dansk startup kliver in i Sverige – vill styra upp bostadsbristen

QasaBlocketBostad Stockholm

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bostadssajten har blivit en succé i hemlandet Danmark. Nu lanseras Blocket-konkurrenten i Sverige.

Danska Findroommate har riktat in sig på att hitta bostadssökare som kan tänka sig att dela boende med varandra och hyresvärdar som letar efter inneboende.

“Det funkar lite som Blocket fast den som söker bostad kan skapa en profil och titta på andra sökandes profiler för att hitta någon att dela boende med”, säger bolagets Sverigechef Alexander Klingensjö.

En annan skillnad mellan Findroommate och andra liknande tjänster är att det kostar pengar för bostadssökarna istället för annonsörerna.

"Det är standarden i Danmark och ganska vanligt i Sverige också. Nu tar vi 140 kronor för att ha sin profil aktiv i 14 dagar. Det gör att vi är säkrare på att ha seriösa bostadssökare på vår sajt”, säger Alexander Klingensjö.

Bolaget tar dock inte betalt av annonsörerna men Alexander Klingensjö tror inte att det innebär att de kommer ha fler oseriösa annonsörer än sina konkurrenter.

“Vi går alltid igenom annonserna innan de går ut på sajten för att säkerställa att det inte är fejkannonser eller några konstiga erbjudanden”, säger han.

I Sverige finns det redan en rad bostadssajter, både stora och små. Vi har tidigare rapporterat om sajter som Blocket, Andrahand.se Homii, Hemnet och Booli. Det kommer onekligen att bli svårt för bolaget att tränga igenom bruset.

Alexander Klingensjö tror dock att bolagets speciella nisch kan vara nyckeln till succé.

"Visst finns det många spelare men väldigt få är inriktade på inneboende och delat boende. Dessutom är det många som letar bostad. Se bara i Stockholm hur stort intresset är med Facebookgrupper som har tusentals användare", säger han.

I Danmark räknar bolaget med att landa på ungefär 18.000 betalande användare under 2015. Förra året omsatte bolaget närmar 2,5 miljoner kronor. Alexander Klingensjö känner sig säker på att bolaget kan återskapa succén i Sverige.

“Det kommer givetvis inte att gå över en natt men situationen i Sverige är väldigt lik som den var i Danmark när vi startade för fem år sedan. I Danmark finns ingen spelare som är så stor som Blocket men i övrigt är det två ganska lika marknader. Vi kommer bland annat att försöka hitta samarbeten med andra bostadssajter där deras större lägenheter kan läggas upp hos oss också”, säger han.

Läs mer