Sök

Hedvig vill döda krångliga försäkringar – får in 100 miljoner kronor

Hedvig

Hedvigs grundare vill förändra försäkringsbranschen. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Hedvig fyller på kassan rejält. Pengarna kommer bland annat från Twitters medgrundare.


Försäkringsstartupen Hedvig lanserade i maj 2018. Bolaget marknadsför sig som ett schysst alternativ, på en marknad där många kunder upplever att deras försäkringar är fulla av krångliga villkor som gör att den inte gäller när olyckan väl är framme.

Enligt egna uppgifter har Hedvig nu sålt försäkringar till 15.000 svenskar. Nu får bolaget en rejäl möjlighet att växa. 

Enligt ett pressmeddelande har Hedvig säkrat 100 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kommer bland annat från San Francisco-baserade Obvious Ventures, grundat av Twitters medgrundare Ev Williams.

Även D-Ax, Axel Johnson-gruppens investeringsdel, deltar i rundan. 

"Försäkringsbranschen har länge belönats för att göra sina tjänster svåra att använda, förvirrande och ovänliga. Hedvig är här för att förändra det. Med våra nya investerare är vi mer övertygade än någonsin att vi kan ge ut våra trevliga försäkringar till en extremt stor publik", säger vd:n Lucas Carlsen i ett pressmeddelande. 

Di Digital uppger att Hedvig värderas till drygt 340 miljoner kronor i transaktionen. Frågan är vad riskkapitalisterna ser i korten. Hedvig har nämligen lovat att donera bort en del av överskottet till välgörenhet. 

Breakit har sökt Hedvigs vd Lucas Carlsén som uppger sig vara upptagen men sedan svarar över mail. Han säger att det känns fantastiskt att få in investerare som delar Hedvigs visioner.

”Och deras erfarenhet av att själva byggt och investerat i bolag som Twitter och Beyond Meat kommer vara värdefull när vi skalar upp”, säger Lucas Carlsén. 

På frågan om hur modellen kring välgörenhet fungerar förklarar han att Hedvig tar en fast avgift på 20 procent av premien, och på den delen kommer de kunna göra vinst på. 

”Resterande 80 procent går till att täcka medlemmarnas skador. Blir det pengar kvar när vi betalat ut årets skador donerar vi överskottet till goda ändamål som våra medlemmar väljer ut”.

Under förra året omsatte Hedvig runt 140.000 kronor och donerade 18.000 till välgörenhet.

Towe Boström har bidragit till den här artikeln. 

 

Läs mer