Sök

Här är Goldman Sachs hemliga miljardaffär med Brocc

Broccfintechlån

Patrik Gunnarsson, medgrundare av Brocc. Foto: Pressbild samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Dokumenten avslöjar investering på 1,5 miljarder.

En rad uppstickare utmanar de svenska bankerna på den lukrativa marknaden för lån. Bynk, Lendify och Enkla är några av spelarna.

En annan, kallad Brocc, tillkännagav i förra veckan att man fått in den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som finansiär

”Detta blir en gamechanger för oss. Vi har nu säkrat hela vår finansiering för att kunna låna ut pengar de kommande tre åren. Det gör att vi kan möta våra tillväxtplaner”, sade medgrundaren Patrik Gunnarsson då till Breakit. 

Men de finansiella detaljerna ville han inte avslöja. 

Breakit har dock tagit del av dokument som avslöjar upplägget. Goldman Sachs investering sker i två steg: 

# Under den första fasen har Goldman Sachs förbundit sig att skjuta till 500 miljoner kronor, till en ränta på 6 procent. 

# Under en andra fas, som sannolikt är villkorad av olika nyckeltal, ska investmentbanken gå in med 1 miljard kronor. Räntan är då satt till 4,75 – 5,5 procent. 

Detta rör sig inte om riskkapital, utan om pengar som i sin tur ska lånas ut till Broccs låntagare. Kunderna är primärt folk som vill samla sina tidigare konsumtionslån, för att få en lägre ränta.

Patrik Gunnarsson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. 

"Jag kan inte kommentera lånevillkoren", säger han till Breakit.

Det finns dock även ytterligare en okänd del av Goldman Sachs deal med Brocc. Handlingar inlämnade till Bolagsverket avslöjar att Brocc har gett ut så kallade teckningsoptioner. 

De ger innehavaren rätt att köpa aktier i framtiden, till ett förutbestämt pris.

Emissionen av teckningsoptioner är riktad till GLQ International Holdings LTD, registerat på Jersey. Bakom sig det anonyma företagsnamnet gömmer sig dock Goldman Sachs. 

"Bakgrunden till emissionen är en kommersiell överenskommelse mellan Bolaget och GS", heter det i dokumenten. 

Goldman Sachs betalar inget för själva optionerna, men har rätt köpa aktier motsvarande knappt 4 procent av Brocc. En del av aktierna kan köpas till ett rejält reapris.

Sannolikt är detta en del i uppgörelsen som säkrade 1,5 miljarder kronor från Goldman Sachs. 

"Vi kommenterar generellt inte ägandet i bolaget", säger Patrik Gunnarsson. 

Läs mer