Så mycket betalade Spotify när de köpte musiktjänsten Echo Nest

Spotify Echo nest
Så mycket betalade Spotify när de köpte musiktjänsten Echo Nest

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

"Veckans tips" har blivit en populär funktion för Spotify. Nu vet vi hur mycket tekniken bakom faktiskt kostade – närmare en halv miljard.

Förra årets förvärvade Spotify det amerikanska bolaget Echo Nest, som utvecklar teknik som analyserar och förstår musikkonsumenters lyssnarvanor och intressen. Ett konkret exempel på ett resultat av deras teknik är Spotifys funktion ”Veckans tips” ("Discover weekly", för er med Spotify på engelska) som varje vecka tar fram musiktips baserat på den enskilda användarens lyssnarpreferenser.

Exakt hur mycket Spotify betalade för bolaget har tidigare varit okänt. Men enligt Spotifys fjolårsredovisning, som Breakit har tagit del av, uppgick köpet till 49,7 miljoner euro, vilket sett till dagens valutakurs motsvarar 461 miljoner kronor.

Prislappen är lägre än den siffra på 100 miljoner dollar, motsvarande 847 miljoner kronor, som bland annat Techcrunch tidigare har rapporterat.

I årsredovisningen framgår det även att det enbart betalades ut 5,1 miljoner euro i kontanter i samband med köpet. Resterande betalning skedde i form av Spotify-aktier.

Att betalningen skedde i form av aktier kan vara en indikator på att Spotify är på väg mot en börsnotering, vilket i så fall skulle innebära ett rejält kassaklirr för Echo Nests aktieägare och investerare.

Echo Nest grundades 2005 av Brian Whitman och Tristan Jehan. Riskkapitalbolag som investerat i bolaget är Commonwealth Capital Ventures, Matrix Partners, Norwest Venture Partners och Jim Pallotta.

Läs fler artiklar
LÄS MER