Snart kan du ta ut skilsmässa – på nätet

Politik
Skilsmässa

Alla äktenskap slutar inte lyckligt. Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Domstolsverket börjar rulla ut nya e-tjänster i september.

Att använda appar och internet för att träffa din partner och käresta är nästan mer regel än undantag nuförtiden. Appar som Tinder och Match har gjort att många har funnit kärleken – men den varar ju som bekant inte för evigt.

Om det har gått så långt som till giftemål har man prompt fått lämna in riktiga papper. Men det ska det bli ändring på. Nu rullar nämligen Domstolsverket ut sin nya satsning på e-tjänster. 

"Sveriges domstolar har inte tidigare jobbat med e-tjänster men nu är det dags", säger Lena Nilsson som är it-direktör på Domstolsverket till Computer Sweden.

Och först ut är ett pilottest där gifta par som är överens kan ansöka om skilsmässa via nätet. Det kommer att följas av ett enklare sätt att begära ut domar över nätet.

Förhoppningen är att fler tjänster ska tillkomma men Domstolsverket har till en början siktat in sig på saker som har varit genomförbara.

Lena Nilsson flaggar för att det i vissa fall kan krävas lagändringar för det. Men målet verkar klart.

"Vi vill framför allt bidra till att bli mer tillgängliga för medborgarna – öka kommunikationen och ha en hög service," säger hon till Computer Sweden.

Läs fler artiklar
LÄS MER