Googles nya regler – sluta prata politik på jobbet

Google Politik
Googles nya regler – sluta prata politik på jobbet

Googles vd vill att de anställda slutar prata politik på jobbet. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Nya regler för anställda på Google.

Google har varit under hård press de senaste åren och sökjätten har påståtts vara partiskt.

Framförallt har konservativa amerikaner hävdat att deras nyhetskanaler diskrimineras och så sent som för ett par dagar sen gick Donald Trump ut och påstod att Google hade manipulerat rösterna i presidentvalet 2016.

Google verkar nu agera mot kritiken. Under onsdagen fick alla anställda på Google ett mejl från vd Sundar Pichai med nya riktlinjer för intern kommunikation. Och där uppmanas de anställda att sluta prata politik.

"Att dela information och idéer med kollegor hjälper till att bygga gemenskap, att avbryta dagen för att ha en het debatt om politik eller de senaste nyheterna gör det inte," står det i de nya riktlinjerna enligt Recode.

Man poängterar också att det viktigaste för de anställda är att göra det arbete de är anställda för – och att inte använda arbetstiden för debatter om icke-jobbrelaterade saker.

Google-anställda kommer inte heller få göra uttalanden som förolämpar, förminskar eller hånar anställda på företaget, affärspartners eller andra offentliga person, inklusive den amerikanske presidenten.

Dessutom kommer Google att bygga upp en intern struktur som övervakar kommunikationen inom företag och ser till att riktlinjerna följs.

Tidigare har Google varit kända för att Google för att tillåta och till och med uppmuntra anställda att debattera och organisera sig runt kontroversiella saker, till och med bolagets egna produkter och politik.

I november lämnade till exempel 20.000 Google-anställda sitt arbete i en massprotest mot att företaget betalat miljoner till chefer som anklagats för sexuella trakasserier. Anställda har också lyckats stoppa Googles samarbeten med till exempel den amerikanska militären.

Läs fler artiklar
LÄS MER