Konkurskrav mot Red Reserve Entertainment

Red Reserve e-sport
Konkurskrav mot Red Reserve Entertainment

Red Reserve drev lag inom Call of Duty och CS:GO.

Erik Wisterberg

Reporter

Börsbolaget Red Reserve Entertainment dras till domstol, kan Breakit avslöja.
Bakom konkurskravet står bolagets tidigare styrelseledamot Lars Sjögrell.
"Det är den vägen jag har att gå", säger han till Breakit.

Red Reserve Entertainment är ett svenskt bolag, uppbyggt kring e-sport och gamification. 2018 slog man på stora trumman och spådde en omsättning på mellan 75–100 miljoner kronor inom tre år. 

 "Det finns inget annat alternativ, vi måste vara oerhört offensiva. Annars blir det ett Kalle Anka-bolag”, sade styrelseledamoten Lars Sjögrell då till Di Digital.

Nu, lite drygt ett år senare, går Lars Sjögrell till domstol för att begära bolaget i konkurs. Bakgrunden till kravet är att Lars Sjögrell trots påstötningar inte har fått sitt styrelsearvode, som var satt till 50.000 kronor för 2018. 

Konkursbegäran kan därmed tolkas som ett skrämskott i tvisten om pengarna.

"Jag lämnade styrelsen under sommaren, och det är den vägen jag har att gå. Men jag har svårt att tänka mig att bolaget skulle välja att gå i konkurs istället för att betala ett arvode på den nivån", säger Lars Sjögrell till Breakit. 

Vd:n Olav Törnblom vill inte kommentera tvisten i nuläget, eftersom han inte kände till konkursansökan.

"Det är inget som han har kommunicerat till oss och jag behöver ta detta med min styrelseordförande innan jag ger några kommentarer", säger Olav Törnblom.

Breakit söker Klas Åström, styrelseordförande för Red Reserve Entertainment.

Det var 2018 som Community Entertainment köpte upp e-sportbolaget Red Reserve, som då drev lag inom CS:GO och Call of Duty. Efter sammanslagningen bildades dagens Red Reserve Entertainment, som är noterat på Spotlight. 

E-sportsatsningen har dock inte burit frukt. Tidigare i år beslutade sig bolaget för att lägga ned alla sina lag. Det sista, som tävlade inom Call of Duty, lades ned i april. Dotterbolaget som e-sporten låg i har redan försatts i konkurs.

"Bakgrunden till beslutet är att den omogna marknaden har visat sig ha dålig bärkraft samtidigt som driftskostnaden för laget på grund av spelarnas höga kompensationskrav är alldeles för höga", skrev bolaget i sin senaste kvartalsrapport.

Istället ska företaget fokusera helt på sin egenutvecklade quizplattform, som säljs till företag. Lars Sjögrell uppger att han lämnade styrelsen i samband med omvsängningen. 

Han tror fortfarande hårt på e-sporten, även om han i dag får äta upp sitt kaxiga uttalande om att Red Reserve Entertainment skulle nå uppemot 100 miljoner i omsättning – eller bli ett "Kalle Anka-bolag". 

"Tittar du internationellt på de stora aktörerna är det fantastiska bolag, med omsättningar som ligger där. Problemet som vi hade i Sverige är att kulturen att stoppa in den sortens pengar inte finns än", säger han och fortsätter:

"Ett av skälen till att det inte funkade var också att vi misslyckades med en emission hösten 2018."

Aktien, som handlades för runt fyra kronor förra sommaren, har rasat. Värdet är i dag under 20 öre per aktie. 

Under sommaren fyllde företaget på kassan med 7,7 miljoner kronor i en nyemission, som ska användas till att etablera "världens bästa verktyg för quiz och gamification".

Läs fler artiklar
LÄS MER