Hoppas på förstahandskontrakt? Snart kan du hitta ett på Blocket

Qasa Blocket Bostad
Hoppas på förstahandskontrakt? Snart kan du hitta ett på Blocket

Foto: Blocket/Istockphotos. Foto Erik Simander / TT

Towe Boström

Reporter

En ny satsning från Qasa och Blocket ska göra det lättare att landa ett eftertraktat förstahandskontrakt på en bostad: "Dagens kösystem är förlegat".

Att landa ett förstahandskontrakt i Stockholm kräver en hel del tålamod – du kan få vänta i 20 år på en lägenhet. 

Men nu lanserar bostadssajten Blocket och Qasa en satsning som kan rita om spelplanen. 

Från och med i höst kommer den som letar bostad på Blocket Bostad även att kunna söka efter förstahandskontrakt. 

”Hyresmarknaden är ganska stängd och låst. Vi vill erbjuda ett alternativ till de traditionella kösystemen och skapa en marknadsplats där fastighetsägare kan hyra ut hela eller delar av beståndet mer effektivt”, säger Mattia Tosti, medgrundare på Qasa.

Det var i början av året som Blocket köpte upp Qasa, som byggt en digital plattform för uthyrning av bostäder. Nu har Qasas tjänster integrerats i plattformen och i höst påbörjas ett pilotprojekt med hyresvärdar för att ta fram en lösning för förstahandsuthyrning. 

Mattia Tosti menar att det finns intresse från fastighetsägarna och att satsningen kan leda till en bättre och effektivare tillsättning av hyresgäster. Tanken är att förenkla processen med hjälp av matchningsalgoritmer och automatisering.

”Vi kan hjälpa dem att bli snabba i uthyrningen och dessutom identifiera de mest långsiktiga hyresgästerna. Kötid är inte alltid det bästa värdet för att hitta den bästa gästen", säger Mattia Tosti. 

Tjänsten kommer inledningsvis att vara gratis för alla att använda. Hur många kontrakt vi kan förvänta oss är för tidigt att sia om enligt Mattia Tosti, men man förväntar sig att bli den ledande marknadsplatsen i landet. 

”Vi kommer att utvärdera projektet och skräddarsy produkten därefter. Det här är en viktig satsning för oss och vi kommer att investera för att få det att fungera”, säger han.  

Pernilla Nissler, vd på Blocket, konstaterar att andrahandsmarknaden ofta är den enda plats där folk har chans att hitta boende. Hon hoppas nu att fler ska välja att hyra ut.

”Vi ser även ett behov av att förenkla uthyrningen av förstahandslägenheter där dagens kösystem är förlegat och ineffektivt”, säger Pernilla Nissler.

I samband med detta skrotas möjligheten för mäklare att publicera svenska bostadsannonser på plattformen. 

"Schibsted har fortsatt stor potential att bland annat digitalisera bostadsannonseringen för landets mäklarhus som ett komplement till Hemnet. Men som marknadsplats ser vi inte att mäklardelen på Blocket uppfyller våra förväntningar på tillväxt", säger Pernilla Nissler.

Mäklartjänsten kommer däremot att vara tillgänglig för att sälja bostäder utomlands och privatpersoner kommer att kunna sälja och köpa bostäder precis som tidigare.

Läs fler artiklar
LÄS MER