Sök

Här är it-bolaget bakom haveriet på Skolplattformen

Ping PongStockholms stadSkolplattformen

Skolplattformen är delvis utvecklad av Ping Pong. Foto: Istock samt skärmdump.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Skolplattformen kritiseras hårt efter säkerhetshål och kass funktionalitet – trots 675 miljoner i utvecklingskostnad.
Här är it-bolaget som bär ansvaret för gårdagens haveri.

Redan 2013 inledde Stockholms stad upphandlingen av leverantörer till det som skulle bli Skolplattformen. Sedan höstterminen i fjol är Skolplattformen tjänsten som 140.000 elever och deras föräldrar ska vända sig till för information och dokumentation.

I går fick delar av plattformen hastigt stängas. Detta efter att en programmeringskunnig förälder upptäckt ett massivt säkerhetshål

Stockholms stad utreder nu händelsen. 

"Det är en omfattande utredning. Fokus ligger på att få en helhetsbild, snarare än att det ska gå så fort som möjligt", säger Johanna Engman tillförordnad it-chef på Stockholms stad till Breakit. 

Fyra leverantörer är i dagsläget ansvariga för varsin del av Skolplattformen (se faktaruta i botten). En av dem bär enligt Johanna Engman ansvaret för den del som innehöll säkerhetshålet. 

"Det är Ping Pong som har byggt den modulen", säger Johanna Engman. 

Stockholms stad ser allvarligt på det inträffade, men hon vill inte gå in på vilka svar som Ping Pong har givit kring hur problemet kan ha uppstått. 

Enligt Ny Teknik ligger Ping Pong även bakom lärplattformen "Hjärntorget." Den skrotades tidigare i år av Göteborgs stad efter omfattande kritik från pedagoger, elever och vårdnadshavare.

Breakit har sökt Ping Pongs vd, hittills utan framgång.  

Ping Pong är ett it-bolag med rötter på KTH som under 2017 fick in riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson som huvudägare. I fjol omsatte företaget 46,5 miljoner kronor, och gjorde en vinst på 6 miljoner kronor. 

Totalt beräknas kostnaden för utvecklingen av Skolplattformen landa på 675 miljoner kronor. Till det kommer konsultkostnader, som enligt DN uppgick till 77 miljoner kronor i slutet av 2018. Enligt samma tidning landar driftskostnaderna på en kvarts miljard kronor 2018-2019.

De flesta barn och ungdomar i Stockholm började läsåret under denna vecka. Breakit har tagit del av berättelser från ett flertal föräldrar som är frustrerade över att Skolplattformen fortfarande fungerar dåligt, laddar segt och att det inte går att hitta viktig information om barnens skolgång. 

Under torsdagen öppnade SVT ett forum där folk kunde skriva om sina erfarenheter om Skolplattformen. Många är kritiska. 

"Det är fantastiskt att en lyckas göra det så otroligt krångligt och superdyrt att distribuera veckobrev till oss föräldrar", skriver en förälder.

Johanna Engman säger att Skolplattformens startsida dras med problem, vilket kan vara en förklaring till frustrationen. Däremot uppger hon att stora delar av Skolplattformen fungerar väl.

"Just nu ligger vårt fokus på att lösa den situation som uppkom igår. Sedan har vi ett antal projekt som ligger för att förbättra Skolplattformen, där vår ambition är att vara klara under hösten", säger Johanna Engman.

Nu är modulen för elevdokumentation stängd tills vidare.

"Varken elever, lärare, vårdnadshavare eller andra användare har tyvärr tillgång till elevdokumentation för tillfället. Det påverkar arbetet i en del skolor, eftersom material i elevdokumentation används till exempelvis utvecklingssamtal", skriver Stockholms stad.

Andra funktioner, som frånvaroanmälan, planering och bedömning, ska fungera som vanligt.

Fyra leverantörer sköter Skolplattformen

Här är leverantörerna som ansvarar för Skolplattformen 

• Tieto – en börsnoterad it-konsultjätte med huvudkontor i Finland. 

• Ping Pong – ett företag i Stockholm vars grundare sålde merparten av bolaget till ett riskkapitalbolag 2017. 

• Unikum – ett bolag som enligt egen uppgift driver "Sveriges största lärportal för alla skolformer".

• Nova Software – ett bolag som nyligen bytte namn till Skola24 och är specialiserat på it-lösningar för närvarohantering i skolan. 

Läs mer