Sök

Daniel Wellington-grundaren fyller fickorna – med hundratals miljoner

Daniel Wellington

Filip Tysander, grundare av Daniel Wellington.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Filip Tysander plockar ut en rejäl slant – trots att försäljningen minskar

Filip Tysander kan leva gott på sin klocksuccé Daniel Wellington – men under förra året minskade försäljningen för första gången.

Det betyder för all del inte att det är någon omedelbar fara på taket då omsättningen landade på 2 miljarder kronor med en vinst på  516 miljoner kronor. Det är att jämföra med siffrorna från 2017 då bolaget drog in 2,4 miljarder med en vinst på 900 miljoner kronor.

Nu står det klart att Filip Tysander plockade ut 6,2 miljoner i lön under 2018, en rejäl ökning från året innan då klockkungen nöjde sig med 660.000 kronor. Det skriver Di Digital .

Samtidigt hade hade Filip Tysander privat en inkomst av kapital på 403 miljoner kronor förra året, bland annat bestående av en utdelning på 220 miljoner kronor från Daniel Wellington.

Det kan jämföras med året innan då han plockade ut 32 miljoner kronor. 

Skattenotan landar på närmare 124 miljoner kronor, enligt Di Digital.

Historien bakom succébolaget Daniel Wellington har berättats många gånger.

Det var på en resa i Australien som grundaren Filip Tysander ska ha träffat en charmig brittisk gentleman – med smak för att matcha sina vintageklockor med gamla slitna Natoband.

Filip Tysander blev så inspirerad av mannen att han skapade en klocklinje i hans namn – Daniel Wellington. 

En viktig nyckel till framgångarna är arbetet i sociala medier och influencermarknadsföring.

Daniel Wellington har beskrivit 2018 som ett ”mellanår” där lokala dotterbolag i olika länder dit företaget expanderat "inte hunnit kompensera för intäktsbortfallet från avslutade distributörssamarbeten”.

Läs mer