Kreditz utmanar kreditjättarna – backas av Acast-grundaren

Kreditz riskkapital fintech
Kreditz utmanar kreditjättarna – backas av Acast-grundaren

Roni Zacharion och Måns Ulvestam.

Towe Boström

Reporter

”Det är alltid tufft att få in pengar och för varje investerare som tackat ja har man fått tio nej, så vi är glada att vi slutändan blev övertecknade", säger Kreditz-grundaren Roni Zacharion.

Fintech-entreprenören Roni Zacharion gjorde ett mångmiljonklipp när han sålde sitt fintechbolag Relenda till norska Logiq för två år sedan.

Han har redan hunnit starta upp ett nytt bolag, Kreditz, som arbetar med kreditupplysningar. Tjänsten ger ekonomisk upplysning i realtid och kan användas av såväl företag som privatpersoner som behöver visa sin betalningsförmåga, exempelvis vid lån.

Nu tar Kreditz in 8 miljoner kronor från bland annat Acast-grundaren Måns Ulvestam och Spotifys förre Norden-chef Öjje Holt.

”Det är alltid tufft att få in pengar och för varje investerare som tackat ja har man fått tio nej. Vi är därför väldigt glada att i slutändan blivit övertecknade och samtidigt fått in kompetens på högsta nivå i denna finansieringsrunda”, säger vd:n Roni Zacharion.

Investerar gör även Mariabingo-grundaren John Grundström och Tore Widding som har en bakgrund som riskchef på Bank Norweigan.

Hittills har fokuset främst legat på att utveckla produkterna. Det nya kapitalet innebär nu att bolaget kan rulla ut lösningarna på marknaden i snabbare takt.

“Traditionell kreditdata hämtas från gamla taxeringsuppgifter som kan vara 12-18 månader gamla. Vi har skapat en ny typ av kreditupplysning som görs i realtid och ger användaren ett ekonomiskt betyg som kan delas fritt av användaren”, har Roni Zacharion tidigare förklarat för Breakit. 

Acast-grundaren Måns Ulvestam säger sig se ett växande behov hos personer när det kommer till att kunna verifiera sin betalningsförmåga i realtid i olika situationer.

”Kreditz gör det exempelvis möjligt att ta med sin ekonomiska data över landsgränser vilket faktiskt möjliggör för bland annat utbytesstudenter och utlandsarbetare att integreras in i de ekonomiska aspekterna av dagens samhälle betydligt snabbare”, säger Måns Ulvestam.

I samband med emissionen utökas styrelsen med Tore Widding, Anette Tånneryd och Peter Sarkia.

”Vi har många spännande utmaningar framför oss och med den kompetens och expertis vi nu fått in i styrelsen känner vi oss trygga med att kunna gå framgångsrikt genom dessa utmaningar”, säger Roni Zacharion.

I dagsläget utgörs Kreditz av 15 anställda och bolaget har hittills tagit in 11 miljoner kronor i riskkapital. Tjänsterna finns idag tillgängliga på över 35 marknader men företagskunderna utgörs främst av europeiska bolag. 

Roni Zacharion säger att prognosen är att omsätta ett par miljoner kronor under 2019 och menar att det nya kapitalet kommer driva tillväxt. 

"Min erfarenhet säger mig att prognoser i detta tidiga skede inte är värda så mycket men jag skulle vara missnöjd om vi inte ökar ordentligt och omsätter mellan 10 till 20 miljoner kronor under 2020", säger Roni Zacharion. 

Vi har tidigare berättat att Kreditz gick med i Breakit Impact Challenge – och skaffade elbil. 

Mer om det senaste i fintech-branschen får du höra på Breakits nya event Future of credit – B2B edition. Spana in det här!

Läs fler artiklar
LÄS MER