Insert Coins vd: ”Rätt avtal viktigt för vår framgång”

Insert Coins vd: ”Rätt avtal viktigt för vår framgång”

Carl Bjerkne (till vänster) är vd på Insert Coin, ett bolag han själv grundade tillsammans med Jonathan Sterner.(till höger).

Det ledande svenska gamificationföretaget växer snabbt. En bidragande faktor är en innovativ och agil juridisk modell.
”Det skapar en trygghet för oss och för våra investerare”, säger Carl Bjerkne, vd på Insert Coin.

Göteborgs-startupen Insert Coin tar de positiva och engagerande känslorna från spelvärlden och lyfter in dem i andra branscher. För ett år sedan lanserades GWEN (Gamify the World Engine), den första molnbaserade plattformen för gamification som adderar spelelement till vilken app, webb eller produkt som helst. 

”Med GWEN gör du kundupplevelsen bättre och roligare. Kunderna samlar poäng, får medaljer och sätter high score. I en träningsapp blir det lite roligare att hålla igång träningen, i en hälsoapp uppmuntras du att leva mer hälsosamt och i en skolapp sporras du till att få bättre betyg”, säger bolagets vd Carl Bjerkne, tidigare produktchef på Candy Crush-skaparen King.

I början kom Insert Coins kunder främst från upplevelsebranschen, som ofta är nyfiken på hur ny teknik kan ge konkurrensfördelar. Gamification som förhöjare av en upplevelse på exempelvis ett museum. 

Nu har de stora bolagen vaknat. 

”Gamification är en ung bransch som har exploderat de senaste åren. Idag fokuserar vi mest på ‘enterprise gamification’, där produkten är knuten till affärskritisk nytta. Det viktigaste för många bolag idag är att behålla kunder och göra dem lojala, och där kan vi bidra med vår plattform”.

Gamification funkar i alla branscher

Insert Coin har över 20 enterprise-kunder, bland andra SKF, Stena Line och Academedia. Men även många tillväxtbolag inom e-hälsa, e-handel, fintech och edtech. 

”Det är en spännande utmaning att applicera tekniken på många olika områden, speciellt inom branscher där man traditionellt inte ligger i framkant vad gäller digitalisering”, säger Carl Bjerkne.

Bolaget har vuxit rejält de senaste åren. Efter en lyckad investeringsrunda 2016 skalades verksamheten upp 2017, samma år som Carl Bjerkne blev vd. Kunderna strömmade till och omsättningen fördubblades. Sedan dess har Insert Coin gjort ytterligare en lyckad investeringsrunda, och ökat från fem till 25 anställda. 

En framgångsfaktor har varit att ta det juridiska på allvar.

Vi lärde oss den hårda vägen, kan man säga.

”I samband med att vi tog in kapital och började växa fort, ville en av grundarna inte följa med på resan. Det visade sig att vårt tidigare aktieägaravtal inte var tydligt hur en exit skulle hanteras, vilket skapade en del problem. Vi lärde oss den hårda vägen, kan man säga”, berättar Carl Bjerkne.

Lösningen blev att kontakta Fondia – som då hette Jansson & Norin – som hjälpte till att hitta en bra lösning på situation som alla blev nöjda med. Och i takt med framgångarna ökade behovet av juridisk hjälp. Optionsprogram, produktavtal, användaravtal och andra stora, viktiga juridiska dokument – Insert Coin blev en frekvent kund hos Fondia. När Carl Bjerkne fick möjligheten att släppa den löpande notan och i stället bli prenumerationskund med fast månadsavgift, hakade han genast på.

”Jag gillar att Fondia är en modern och modigare byrå. En startup i tillväxtfasen kan inte ha både hängslen och livrem hela tiden, det är skönt med en byrå som förstår det”.

"Bättre att ställa frågan först"

Som LDaaS-kund (Legal Department as a Service) hos Fondia har Insert Coin tillgång till ett journummer för brådskande frågor. 

”Det är skönt att slippa tänka ‘Vänta, det kostar 5 000 bara att ringa och ställa en fråga’. Jag hör av mig säkert en gång i veckan, jag tror aldrig att svaret har dröjt mer än en dag. Det är bättre att ställa frågan först, för att slippa problem senare. Fondia förstår värdet i det”, säger Carl Bjerkne.

”Och att veta att all vår dokumentation är juridiskt framtagen och säkrad skapar en stor trygghet, både hos oss och hos våra investerare. Det bidrar till att Insert Coin kan fortsätta att växa och leta efter nya talanger som kan hjälpa oss i vår internationalisering.”

Juridiska lösningar för startups till ett förmånligt pris – läs mer här!

Läs fler artiklar
LÄS MER