Hit flödar pengarna – i miljarder

Hit flödar pengarna – i miljarder

Flickr/Ram Reddy

Breakit

Världens hetaste e-handelsmarknad Indien växer så det knakar – miljarder flödar in från investerare världen över.

E-handeln växer rejält runt om i världen men ingenstans är den lika het som i Indien. Det har inte gått globala investerare och företag förbi och det senast året har det satsats miljardbelopp – och pengar fortsätter flöda in i den framväxande indiska e-handeln. Även svenska investmentbolaget Kinnevik och Rocket Internet finns med i bilden med flera investeringar.

Den indiska marknaden kretsar kring ett fåtal riktigt stora jättar. Förutom de inhemska bolagen Flipkart och Snapdeal har även Amazon tydligt visat att de vill slå sig in med ett löfte om att investera 2 miljarder dollar i Indien.

Den stora jätten är i dagsläget Flipkart som värderas till minst 10 miljarder dollar efter en finanseringsrunda i december. Hongkong-baserade Steadview Capital ledde rundan där även Qatars statsägda förmögenhetsfond och T. Rowe Price deltog. Sedan tidigare backas Flipkart även av DST Global och Tiger Global.

Snapdeal å sin sida grundades så sent som 2010 och var från början en kupongsajt. Sedan dess har bolaget ändrat affärsmodell och backades förra året upp av eBay och SoftBank. Värderingen var då 2 miljarder dollar men i samband med en ny finansieringsrunda bedöms värderingen ha svällt till hela 7 miljarder.

Enligt Wall Street Journal siktar Snapdeal nu på att ta in upp till 1 miljard dollar och en av investerarna som pekas ut är Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik.  Även Alibaba har visat intresse men ska nyligen ha dragit sig ur samtalen. 

Att det är en otrolig tillväxt för e-handeln i Indien är det ingen tvekan om. Morgan Stanley bedömer att marknaden ska gå från 3 miljarder dollar 2013 till över ofattbara 100 miljarder dollar redan år 2020.

Svenska Kinnevik har också en fot inne i Indien. Rocket Internet, där Kinnevik är storägare, står bakom snabbväxande modeportalen Jabong. Det har för övrigt tidigare spekulerats i att Amazon förhandlat om ett förvärv av Jabong, men det har ännu inte lett fram till någon affär.

Kinnevik fortsätter samtidigt backa upp Quikr som står bakom den ledande marknadsplatsen för radannonser. Kinnevik ledde en finansieringsrunda på 90 miljoner dollar för ett år sedan och uppgifter i media har nyligen gjort gällande att Quikr tagit in ytterligare 150 miljoner dollar. Idag har det även rapporterats i lokal media att Quikr för samtal med två av landets största betaltjänster, MobiKwik och Paytm. Det skulle öppna upp för direktbetalningar på Quikrs sajt och stärka erbjudandet ytterligare.

Breakit/Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER