Mats Sundin köper upp svensk tech-startup

Tech Troopers
Mats Sundin köper upp svensk tech-startup

Mats Sundin och Bo Mattsson. Foto: TT/Sara Lindh

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Mats Sundin öppnar plånboken.

Mats Sundin, en av Sveriges mest meriterade ishockeyspelare genom tiderna, har i det tysta byggt upp en mindre företagsgrupp. 

“Efter hockeyn är det två fokusområden jag ägnat mig åt, digital teknikutveckling och utveckling runt folkhälsa”, säger Mats Sundin som spelade hem OS-guld och flera VM-guld under sin karriär.

Nu aviserar han sitt första större förvärv. På tisdagsmorgonen blev det klart att Mats Sundins Bredbandsgruppen köper upp Tech Troopers, en svensk startup där entreprenören och affärsängeln Bo Mattsson är storägare. Bo Mattsson blev känd för en bredare skara när han för några år sedan sålde sitt techbolag Cint för uppskattningsvis 1 miljard kronor.

Både Bredbandsgruppen och Tech Troopers är verksamma i segmentet för IT-support och i och med affären bildas nu det nya bolaget Smartify.

“Vårt köp av Tech Troopers är en naturlig del i vår målbild att Smartify ska bidra att göra Sverige smartare och min egen ambition att bidra till smart utveckling inom både teknik och folkhälsa”, säger Mats Sundin i en kommentar.

Bredbandsgruppen är klart större än Tech Troopers. Ifjol omsatte Bredbandsgruppen 32 miljoner kronor och gjorde en förlust på drygt 4 miljoner kronor. Under samma period omsatte Tech Troopers 2,3 miljoner kronor och gjorde en förlust på 2,6 miljoner kronor.

Enligt Tech Troopers vd och grundare, Jerker Vannerus, väntar nu en kraftig expansion för den nya företagskonstellationen.

“Tech Troopers finns redan idag i Norge men i och med affären siktar vi på att etablera oss i hela Norden. På lite sikt tittar vi också på övriga Europa. Sannolikt kommer vi att ta in mer kapital för att finansiera expansionen”, säger Jerker Vannerus.

Läs fler artiklar
LÄS MER