Träffades på julbord – sen satsade svetsaren på hans techstartup

Next u Higher Rekrytering
Träffades på julbord – sen satsade svetsaren på hans techstartup

Petri Uitto blev såld på Stefan Lidéns idé om att söka jobb direkt från mobilen utan cv. Foto: Pressbild/TT

Caroline Englund

Reporter

När Stefan Lidén skulle ta in kapital till en ny affärsidé kom den största investeraren från ett oväntat håll.

Trots att besökarna till Stefan Lidéns bemanningsföretags hemsida ökade stadigt hade han det knepigt att rekrytera. 

Problemet?

De flesta besökte sidan via mobilen – och då var det nästan omöjligt att bifoga ett CV.

 “Vi behövde ett nytt system för att rekrytera där man kunde skippa CV och andra dokument”, säger han till Breakit.

Sagt och gjort så utvecklade han ett nytt system som fick namnet Higher. Den som söker jobb får göra ett personlighetstest, svara på ett antal faktafrågor om företaget de vill jobba på och berätta mer om sig själv i 3 korta videos. Hela processen tar 10 minuter.

Systemet var tänkt för internt bruk men när Scandic skulle öppna ett nytt hotell fick de prova det.

“De rekryterade 110 personer på 8 veckor och var supernöjda”, säger Stefan Lidén som då förstod att det här var en ny affärsidé.

Systemet utvecklades och produkten var färdig för lansering i somras. Sedan dess har storkunder som Apotea  och Circle K trillat in. 

Och nu plockar Higher, som Stefan Lidén driver tillsammans med delägarna Nils Hedström och Marcus Boström in 10 miljoner i riskkapital. 

Och pengarna kommer från ett litet oväntat håll.

Vid ett julbord på restaurangen East i centrala Stockholm stötte nämligen Stefan Lidén på svetsare Petri Uitto. Han driver sedan flera år tillbaka installationsföretaget Stockpipe. De båda entreprenörerna konstaterade snabbt att de båda var från Värmdö utanför Stockholm och bytte nummer.

Någon månad senare hörde Stefan Lidén av sig till Petri Uitto. Han ville hjälpa honom att rekrytera svetsare och de träffades för ett möte. Under mötet passade Stefan Lidén på att berätta om en ny produkt som han hade tagit fram, att han skulle starta ett nytt bolag kring den och ta in kapital.

”I slutet av mötet sa Petri att han ville investera, säger Stefan Lidén till Breakit.

“Han blev sedan den som gick in med mest pengar”

Pengar från ett något oväntat håll alltså men det är inte första gången Petri Uiitto investerar i techbolag – tidigare var han bland annat tidigt investerare i det globala musikbolaget Kobalt.

Han har tjänat sina pengar på bolaget Stockpipe som bland annat sysslar med rådgivning, projektering och installationer inom fjärrvärme, ventilation och el.

Och det tog inte lång tid för honom att bestämma sig för att satsa på Higher. 

”Idén lät så bra så jag bestämde mig för att investera på stående fot”, säger Petri Uitto till Breakit.

Pettri Uitto är den investerare som gått in med absolut mest pengar förutom honom backas det nya bolaget av Gustaf Enblad, Patric Sarin, Mikael Weiland och Jan West som alla verkar inom fastighetsbranschen, Conny Modigh som har en bakgrund i bemanningsbranschen och Per Johansson från transportbranschen. 

Planen framåt är att expandera snabbt och att finnas i fyra länder inom ett år. Stefan Lidén har satt målet att det nya bolaget ska omsätta 100 miljoner inom 5 år. 

Det är dessutom flera startups som just nu tävlar om att bli hetast i rekryteringsbranschen. Breakit har de senaste åren uppmärksammat tjänster som som Cruitway, Uptrail, Sprancher, Demando, Selfiejobs, Jobylon, Happyroch Sqore.

Läs fler artiklar
LÄS MER