Så kan Zuckerberg klamra sig fast vid makten över Facebook

Så kan Zuckerberg klamra sig fast vid makten över Facebook

Foto: Press

Breakit

Grundaren har lovat att lämna i från sig 99 procent av sina aktier. Men vill han släppa kontrollen över bolaget?

I en anmälan till den amerikanska finansinspektionen rörande den nya investeringsenheten Chan Zuckerberg Initiative LLC (ett sorts kombination av allmännyttig stiftelse och vinstdrivande bolag) skriver Facebook att Mark Zuckerberg tänker behålla sin röstmakt i bolaget "under den tid som går att överblicka".

Det förefaller således som att Facebooks vd inte tänker släppa i från sig kontrollen i första taget.

Techsajten Recode har gjort en del research i frågan och kommit fram till att det finns flera tänkbara sätt för Mark Zuckerberg att behålla makten i Facebook trots att han ger bort sina pengar.

  • Skaffa fler aktier. Börs-vd:ar, i synnerhet i USA, får från tid till annan aktier till skänks som incitamentspaket från bolaget. Det är möjligt - men inte sannolikt i Zuckerbergs fall.
     
  • Ändra röstvikten. Genom att få styrelsen att ge honom själv fler röster per aktie skulle Mark Zuckerberg kunna ge bort pengarna men behålla makten.
     
  • Börja ge utdelning. Om Facebook gav aktieägarna utdelning skulle grundaren kunna ge pengarna från utdelningen till sin välgörande investeringsverksamhet, samtidigt som han skulle kunna behålla kontrollen över företaget. 
Läs fler artiklar
LÄS MER