Goodbye Kansas ställde in börsnoteringen – nu rear de bort sitt bolag

THQ Nordic Goodbye Kansas spel
Goodbye Kansas ställde in börsnoteringen – nu rear de bort sitt bolag

Peter Levin vd och grundare Goodbye Kansas. Foto: Press och TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Köparen Lars Wingefors: “En attraktiv prislapp”.

Det hajpade svenska spelbolaget Goodbye Kansas flaggade tidigare i somras för att den planerade börsnoteringen skjuts fram. Bakgrunden till beslutet är tillväxten hackade betänkligt i koncernen samtidigt som förlusterna rusade.

Efter en tillväxttakt på 70 procent under flera år ökade försäljningen i fjol med bara 11 procent till 177 miljoner kronor. Förlusten blev hela 36 miljoner kronor och på onsdagsmorgonen kom nyheten att Goodbye Kansas nu säljer en del av sin verksamhet till börsnoterade THQ.

Det är Goodbye Kansas investmentbolag som Karlstad-företaget THQ nu köper. Köpeskillingen blir 42,4 miljoner kronor och det är uppenbarligen rena reapriset. I THQ:s pressmeddelande poängteras att köpeskillingen är “förmånlig” och att priset ligger “väl under” vad Goodby Kansas investerat via sitt investmentbolag.

“Vi köper bolaget till vad vi tycker är en attraktiv prislapp. Jag vill inte kommentera hur mycket Goodbye Kansas investerat tidigare men vi är nöjda med affären”, säger THQ:s vd och grundare Lars Wingefors. 

Förvärvet inkluderar en portfölj av fem minoritetsinvesteringar i utvecklingsstudior i tidig fas; Palindrome Interactive, Fall Damage, Neon Giant, Kavalri och Framebunker samt royaltyrättigheter till THQ Nordics kommande spel Biomutant.

Peter Levin, vd och grundare Goobye Kansas säger att försäljningen sker på grund av ett strategibyte. 

“Vi vill fokusera verksamheten på Goodbye Kansas studios som jobbar med visuella effekter och animationer samt  den delen som jobbar med IP-rättigheter. 2018 blev ett mellanår för oss och i år så konsoliderar vi verksamheten”, kommenterar Peter Levin.

Han räknar med att tillväxten även under 2019 blir relativt blygsam.

“Vi kommer att ha tillväxt men inte alls lika kraftigt som vi hade 2016 och 2017”, säger han.

I maj 2018 gjorde Goodbye Kansas en nyemission på 108 miljoner kronor och planen är att göra en ny finansieringsrunda i höst.

“Vi hoppas bli klara med den i oktober. Hur stor den nyemissionen blir har vi inte bestämt”, säger Peter Levin.

Läs fler artiklar
LÄS MER