Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Corite vill få dig att investera i din favoritmusik – backas av Danny Saucedo

Emil Angervall och Mattias Tengblad på Corite tillsammans med Danny Saucedo

Har du öra för att hitta en riktigt hit? Då kan startupen Corite vara något för dig.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Corite är en plattform som gör det möjligt för vem som helst att investera i artister och musik. Ungefär som Fundedbyme och Pepins gör det möjligt att investera i små startups.

“Fans kan nu bli aktiva delägare i den framtida framgången hos deras favoritartister", förklarar Mattias Tengblad, vd och medgrundare på Corite.

Det fungerar så här: Artisten bedömer hur mycket hen tror att en låt kommer att strömma på nätet – därefter kan privatpersoner satsa pengar i den via Corites plattform. När, eller om, streamingintäkterna sedan börjar strömma in får den som har investerat ta del av av intäkterna. 

"Om en artist bedömer att en låt kommer att strömma 1 miljon gånger kommer alla backers som köpt in sig på den nivån att tjäna tillbaka alla pengarna när den når det målet. Om låten i själva verket strömmar dubbelt så mycket kommer alla att ha tjänat in dubbelt så mycket." 

"En person som investerar 100 kronor kommer i det senare fallet få 200 kronor på sitt Corite-konto."

Fördelen för artisten är att hen får in pengar i förskott samt engagerade delägare som hjälper till att sprida musiken.

Corite tjänar i sin tur pengar genom att ta en liten del av intäkterna.

Backas av Danny Saucedo 

Bolaget är grundat av Emil Angervall och Mattias Tengblad som båda har en bakgrund inom Universal Music, där Mattias Tengblad var med och drog igång tjänster som Spinnup och Digster. 

Bland bolagets investerare återfinns Eastate, som ägs av familjen bakom East Capital Group (som tidigare har satsat i bland annat Spotify), Spotifys tidigare PR-chef Sofie Grant och artisten Danny Saucedo.

“Crowdfunding har funnits ett tag – men det har främst handlat om signerade t-shirts och exklusiva meet and greets”, säger Danny Saucedo.

“Med Corite kan fans investera direkt i musiken och sen fira vinsterna tillsammans med artisterna de älskar.”

En betaversion av plattformen kommer att rullas ut inom de närmaste månaderna.

Enligt uppgift till Breakit motsvarar en miljon streams cirka 30.000-40.000 kronor i ersättning till rättighetsinnehavarna. Den siffran kan dock variera, bland annat beroende på vilken plattform låten spelas på. 

Läs mer