Hotades av miljardsmäll – nu slipper King undan kraven

King spel
Hotades av miljardsmäll – nu slipper King undan kraven

King medgrundare Thomas Hartwig och Sebastian Knutsson. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Towe Boström

Reporter

Lägre nota, men King slipper inte undan den svenska skatten.

Mobilspelet Candy Crush har blivit en enorm kassako som genererat många miljarder för den svenskgrundade speljätten King. Men det betyder inte att allt är en dans på rosor – och Skatteverket har inte varit nådiga i sina krav. Myndigheten har tidigare beslutat att upptaxera King med svindlande 3,6 miljarder kronor. 

Bakgrunden är att man anser att Sverige gått miste om intäkter i samband med att amerikanska Activision Blizzard förvärvade bolaget för tre år sedan.

Nu rapporterar Di Digital att King slipper upptaxeringen – men inte utan motkrav. King ska istället fördela 40 procent av vinsterna till sitt svenska bolag, och skatta på dessa summor. Det motsvarar 400 miljoner kronor i skatteintäkter för 2016 och 2017, och beräknas generera ytterligare runt 600 miljoner kronor för 2018, enligt Di Digital. 

Övrig vinst ska beskattas i USA och Storbritannien.

”King har återkommit och sagt att de ska dela vinsterna på detta sätt”, säger Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket

”Vi har godtagit deras invändningar.”

Köptes upp för 50 miljarder

När King såldes till Activision Blizzard för 50 miljarder kronor blev grundarna miljardärer på. Relationen med Skatteverket har dock inte varit helt okomplicerad och under 2017 valde myndigheten att upptaxera delar av grundarteamet.

Vi har tidigare rapporterat om att grundarna förlorat skattetvister i domstolen.

Läs fler artiklar
LÄS MER