Efter ett tufft år – nu har Bounce vänt till plus: "Nu är vi en succé på riktigt"

Bounce
Efter ett tufft år – nu har Bounce vänt till plus: "Nu är vi en succé på riktigt"

Bounce har tre trampolinparker i Sverige. Foto: TT samt pressbild.

Johanna Ekström

Reporter

2018 drogs trampolinbolaget Bounce med stora förluster – och en tvist med franschiseägaren. Nu har bolaget skurit ner på tjänster och vänt till vinst: “Vi omsätter en bra bit över budget nu”, säger vd:n Pernilla Isaksson.

Våren blev dramatisk för trampolinbolaget Bounce, när den australiensiska franchisegivaren Bounce international bestämde sig för att lämna in en konkursanmälan mot bolaget. Skälet var en tvist om en betalning. 

Anmälan drogs tillbaka efter någon månad.

"Detta har påverkat förtroendet hos våra kunder och leverantörer, så jag är lättad. Det är en stor upprättelse”, sade Pernilla Isaksson, tillförordnad vd på Bounce, till Breakit i maj.

I mejlkonversationer som bifogats konkursansökan framgick dock att svenska Bounce var ekonomiskt pressat förra året. 

"Om ni pressar oss kommer vi inte kunna betala anställda, banker och hyresvärdar och i så fall är det hela över. Ingen av nuvarande ägare vill investera mer pengar – det är ett faktum", skrev bolagets grundare Mikael Söderlindh (som ligger bakom socksuccén Happy Socks) till den australiensiska motparten.

Nu står det klart hur det gick för bolaget förra året. 

Totalt omsatte de tre anläggningarna – Kungens Kurva utanför Stockholm, Toftanäs i Malmö samt Hovås utanför Göteborg – 74,5 miljoner och gjorde ett gemensamt minusresultat på 38 miljoner kronor. 

Störst intäkter hade bolaget i Kungens Kurva, där omsättningen landade på 38 miljoner kronor. Men till skillnad från året innan, då bolaget gjorde en vinst på 10 miljoner kronor, backade anläggningen under 2018 med 15 miljoner kronor.

I årsredovisningen skriver bolagets företrädare att en omorganisation för att stärka lönsamheten lett till “extraordinära kostnader” under 2018. Man har bland annat skurit ner på tjänster kring ekonomi, marknadsföring och management. Åtgärden förväntas ge ett positivt resultat under 2019.

Ägarna har också puttat in mer kapital i verksamheten.  

I ett mejl till Breakit skriver bolagets vd Pernilla Isaksson att förlusterna beror på snabb expansion. Bolaget har även öppnat verksamhet i Köpenhamn. Under 2019 har det dock vänt till plus.

"Alla dotterbolag går med vinst under 2019, som budgeterat – och till och med över budget. Det känns kul att så snabbt kunna vända röda siffror till svarta även om det varit planen. Det här året har vi fokuserat på att optimera vår drift, istället för på expansion".

“Resultatet kommer ytterligare stärkas efter juli då vi som grupp omsatte långt över budget. Nu anser vi själva att vi är en trampolinsuccé på riktigt”, skriver hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER