Sök

Sam Nurmi har satsat 90 miljoner kronor ur egen ficka på Dooer: "Tillväxt går inte före kvalitet"

DooerBokföringB2B

Sam Nurmi. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Fortsatta förluster för digitala bokföringstjänsten Dooer, men grundaren Sam Nurmi känner sig trygg.
“Det kommer bli svårt för de andra”, säger han till Breakit.

Digitala bokföringstjänsten Dooers grundare Sam Nurmi gillar inte att prata omsättning. 

“Jag vill prata om det vi faktiskt gör istället”. 

“Vi har två missions, den ena är att göra det roligare och mindre ångestladdat att starta och driva bolag i Sverige. Den andra är att förändra förutsättningarna för hur ekonomer i den här branschen arbetar. På de här punkterna går det jättejättebra”, säger han. 

Sam Nurmi, som är serieentreprenör och som tidigare grundat och sålt både Loopia och Pingdom (där han håvade in en halv miljard), menar att det var samma sak när de bolagen var i det skede som Dooer är i just nu. 

“De som följde Pingdom och Loopia i the early days, innan Breakit fanns, tittade också bara med ett visst par ögon. När bolagen sedan blev en framgång insåg de varför vi valde att göra saker på ett visst sätt. Fokus på tillväxt ska inte få gå före kvalitet”, säger han. 

Om vi bortser från grundarens invändning visar dock den färska årsredovisningen för Dooer Sverige, där själva intäkterna för bokföringstjänsten hamnar, att bolaget vuxit något under 2018 – från en omsättning på 27 miljoner kronor till 32 miljoner.

I november bildades dock ett nytt bolag, med samma namn. Enligt Sam Nurmi har en del av intäkterna istället hamnat i det nya bolaget, men han vill inte gå in på hur mycket det rör sig om.

Samtidigt ligger förlusterna i moderbolaget Dooer (som ägs till 95 procent av Sam Nurmi) på 28 miljoner kronor, samma summa som förra året. Hittills har grundaren stoppat in över 90 miljoner kronor ur egen ficka i bolaget sedan 2015. Det är helt enligt plan, menar han. 

“Jag har öronmärkt pengar till dess vi når break-even. Vi är fortfarande i en investeringsfas. Vi skulle kunna vara lönsamma om vi slutade investera i produktutveckling och pressade bolaget, men det vill vi inte utan vi kommer att investera i två år till”. 

Hur mycket pengar som är öronmärkta för Dooer vill han inte berätta.

Planen är alltså att gå plusminusnoll 2021, det är också året då bolaget pratar om att man ska ha nått vad man internt kallar för “infinite scale”. 

“Med det menar vi att automationen ökar, mjukvaran har mognat och att vi finns på tillräckligt många orter för att kunna ta emot alla de kunder son är intresserade av våra tjänster. Det är inte i kundtillförseln som utmaningen ligger för oss, efterfrågan är redan jättestor, men vi har inte resurser att släppa på alla i nuläget”.

En utmaning för bolaget är att anställa tillräckligt många kvalificerade ekonomer, enligt Sam Nurmi. Idag finns bolaget i Stockholm, Västerås och Jönköping, men fler städer är på gång. 

“Vi expanderar kraftigt och har ett 20-tal personer på väg in”, säger Sam Nurmi. 

Varför behöver ni anställa så många ekonomer – är inte målet att tjänsten ska vara automatiserad framöver?

“Vår nuvarande modell bygger på att vi har seniora ekonomer som har ett visst antal kunder var. För att skala upp krävs att vi skalar upp antalet ekonomer. Den som säger att bokföring går att automatisera till 100 procent har fel. Det kanske går för företag med en jätteenkel verksamhet, men att alla kunder hamnar i den fållan – det kommer aldrig att hända”.

“Den autonoma bokföringsbyrån kommer kanske att finnas om fem till tio år, men kunderna vill fortfarande ha stöd och någon som förklarar, de vill ha trygghet och inte behöva kunna så mycket själva”.

Enligt Sam Nurmi kommer det propåer från bolag som antingen vill köpa upp eller investera i Dooer i princip varje vecka. Något som ”absolut inte är intressant”. 

”Vi vill fortsätta vara oberoende. Det här är ett jättevälmående bolag, pengarna är avsatta och vi har ett enormt bra tryck, det kommer bli svårt för de andra aktörerna framöver”, säger han.

Dooer är inte ensamt om att vilja digitalisera redovisningsbranschen. De senaste åren har en rad bolag poppat upp. Däribland Wint, som omsatte 37 miljoner 2018 och gjorde en förlust på 5 miljoner, och PE Accounting med en omsättning på 61 miljoner och ett resultat på 1,3 miljoner samma år.

Sam Nurmi välkomnar konkurrensen. 

“Det finns en miljon bolag i det här landet som behöver bokföringshjälp, vi tror inte att vi om fem år kommer ha hela marknaden men vi siktar på att vara bland de största. Och det kommer vi att nå. Vi tycker det är bra att det finns konkurrenter som är med och förändrar branschen”, säger han.

Mer om utmaningarna för tillväxtbolag får du höra på Breakits event Scaleup day – i år i Stockholm, Göteborg och Malmö. Spana in det här!

Läs mer