Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De ska minska kornas utsläpp med sjögräs – backas av Northvolt-grundaren

Volta Greentech. Fredrik Åkerman, Leo Wezelius, Angelo Demeter. Foto: Press

“Den självklara lösningen vore ju att alla slutade äta kött och dricka mjölk, men den förändringen kommer att ta längre tid än vad vi har på oss".

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Sedan årsskiftet har Volta Greentechs tre grundare Fredrik Åkerman, Angelo Demeter och Leo Wezelius jobbat på att ta fram ett fodertillskott för kor som ska minska djurens metanutsläpp med upp till 80 procent. 

Metan är det ämne som släpps ut när kossorna rapar och pruttar. Det kan låta oskyldigt, men korna (och även får), släpper ut stora mängder metan som i sin tur spär på växthuseffekten ännu mer än vad koldioxid gör. 

Idén till bolaget fick Fredrik Åkerman för tre år sedan när han läste en tråd på Reddit. Den handlade om forskning från Australien som visade att en viss sorts sjögräs, Asparagopsis taxiformis, kunde minska metanutsläppen från kor drastiskt – bara genom att ersätta 1 procent av djurens totala foderintag. Uppföljande forskning visade sedan att det kunde ske utan att djuren tog någon skada, enligt Fredrik Åkerman.

“När jag hörde det blev jag helt paff och när jag presenterade idén för min medgrundare Leo (Wezelius) kände vi båda att det här var det viktigaste vi kunde göra för planeten just nu, så vi släppte allt för att arbeta med det på heltid”, säger Fredrik Åkerman

I juni vann bolaget en pitchtävling på Spotify-grundaren Daniel Eks och Aviciis förra manager Ash Pournouris techfest Brilliant Minds och nu har bolaget fått sin första investering på 3 miljoner kronor. Pengarna kommer bland annat från batterifabriken Northvolts grundare Peter Carlsson, Vivianne Holm från Climeon, riskkapitalbolaget Wave ventures och techentreprenören Hampus Jakobsson.

Den stora utmaningen för bolaget är nu att få fram produkten i stor skala. Sjögräset har aldrig tidigare producerats kommersiellt, så nu testar Volta Greentech vad som krävs för att sjögräset ska växa så bra som möjligt.

En annan utmaning är att få med bönderna på banan.

“Den självklara lösningen vore ju att alla slutade äta kött och dricka mjölk, men den förändringen i konsumentbeteende kommer att ta längre tid än vad vi har på oss. Just nu bygger vi upp ett team med sjögräsexperter och ingenjörer för att få igång produktionen här i Sverige”, säger Fredrik Åkerman.

Han menar att bolagets timing har varit bra, eftersom impact står högt upp på agendan. Enligt Fredrik Åkerman har stora aktörer inom matindustrin redan visat intresse för bolagets produkt.

“Om vi fick alla Sveriges kor att att äta lite av det här sjögräset om dagen skulle vi kunna eliminera 4,6 procent av våra totala utsläpp av växthusgaser, och på global nivå upp till 3,2 procent, det är vad jag kallar impact”, säger han.

Läs mer