Så hög lön har de anställda på Google och Facebook i Sverige

Facebook Google Sweden Lön
Så hög lön har de anställda på Google och Facebook i Sverige

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Verkar lönsamt att jobba på techjättarna.

Facebook och Google är bland världens allra hetaste techbolag – och hårda konkurrenter om den internationella annonsmarknaden. 

Men det är inte bara i den stora världen som bolagen växer. Även i lilla Sverige ökar de personalstyrkan. Det avslöjar de färska årsredovisningarna som Breakit har läst.

Google ökade sin personalstyrka i Sverige med 50 personer förra året och hade därmed 288 anställda under 2018. 

Facebook Sverige hade å sin sida 36 anställda i Sverige under förra året. Det betyder att det finns 8 gånger fler “googlare” än vad det finns “facebookare” i Sverige.

I techjättarnas årsredovisningar döljer sig också siffror på löner för de anställda. Snittlönen per anställd har tidigare år varit lägre på Google än på Facebook men nu har sökmotorjätten gasat om.

Snittlönen bland Googles 288 anställda ligger på 107.938 kronor i månaden under fjolåret – upp med 5.541 från året innan. 

På Facebook Sverige – som sagt har en betydligt mindre arbetsstyrka – har snittlönen istället gått ner. 2017 låg snittlönen på 109.386 kronor i månaden – förra året landade den istället på 103.254 kronor.

I siffrorna ingår inte bara vanliga anställda utan även ledning och chefer vilket drar upp siffrorna för båda bolagen. 

Förra årets årsredovisningar avslöjade dessutom för första gången Facebooks intäkter i Sverige. Siffrorna indikerade på intäkter på 1,5 miljarder i Sverige. 

Däremot betalar de inte så mycket skatt.

Läs fler artiklar
LÄS MER