Nexon ökar i Embark Studios – siktar på att köpa allt

Embark studios Nexon spel
Nexon ökar i Embark Studios – siktar på att köpa allt

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Asiatiska speljätten siktar på att ta över helt.

Patrik Söderlund har länge varit Sveriges överlägset bäst betalda techstjärna – och hans Embark Studios var värderad till 1,1 miljarder kronor redan när den drog igång i november förra året.

Bakom jättervärderingen låg en investering från den japanska speljätten Nexxon som pytsade in 367 miljoner kronor och för det fick 33,3 procent av bolaget.

Tidigare i somras blev Nexon majoritetsägare när de ökade sin andel till 66,6 procent och nu köper de ytterligare i bolaget som alltså ännu inte nått sin 1-årsdag. De ökar sin ägarandel till 72,8 procent och kan också köpa resterande aktier i bolaget inom 5 år, skriver Venturebeat.

"Vi är glada över det värde och den potential som Nexons köp av Embark Studios frigör", säger Owen Mahoney, vd och styrelseordförande i Nexon i ett pressmeddelande. 

Embark studios mål är dels att utveckla spel, men även att bygga en helt egen spelmotor. Det vill säga, en egen teknik att basera framtida spel på.

Embark Studios, som ännu inte har släppt något spel, har idag närmare 80 anställda.

Under fjolåret gjorde man en nettoförlust på 42 miljoner kronor. Då bolaget grundades i november innebär det att förlusten kom under årets sista två månader. 

Läs fler artiklar
LÄS MER