Spotifys jätteaffär – så mycket betalade Spotify för podcastbolagen

Spotify Musikstreaming Media
Spotifys jätteaffär – så mycket betalade Spotify för podcastbolagen

Spotify betalade miljarder för sina nya podcastbolag. Foto: Istockphoto

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Daniel Ek har verkligen tagit på sig spenderbyxorna.

Under våren har Spotify gjort en kraftfull inbrytning på podcast-marknaden. Redan 2015 aviserade Spotify-grundaren Daniel Ek att man planerade för en expansion in i podcast-segmentet men det var först i februari i år som den första stora affären kom. Då köpte Spotify distributionsbolaget Anchor och podd-produktionsbolaget Gimlet Media.

Några månader senare aviserades köpet av ytterligare en podcast-producent, Los Angeles-bolaget Parcast.

När köpet av Anchor och Gimlet gjordes gick Spotify ut och berättade att de betalade sammanlagt 300 miljoner dollar för de två bolagen.

Men i samband med att kvartalsrapporten släpptes i förra veckan skickade Spotify in dokument till amerikanska finansinspektionen som i detalj berättar hur mycket bolaget investerat i podcast-nischen de senaste månaderna. Av dokumenten, som sajten Music business kommit över, framgår:

# Att Spotify betalade motsvarande 385 miljoner kronor (40 miljoner dollar) för Parcast i första läget. Köpeskillingen kan öka med ytterligare 145 miljoner kronor (15 miljoner dollar) förutsatt att vissa resultatmål uppnås.

# Att de gamla ägarna till Gimlet fick motsvarande 1.850 miljoner kronor (193 miljoner dollar) kontant för sitt bolag när Spotify köpte det.

# Att Spotify hostade upp 1360 miljoner kronor (142 miljoner dollar) i kontanter och dessutom motsvarande 120 miljoner kronor (12,5 miljoner dollar) i Spotify-aktier för att köpa Anchor.

Läs fler artiklar
LÄS MER