Startade i ett garage – nu är deras e-handelsbolag värt miljarder

Pierce e-handel
Startade i ett garage – nu är deras e-handelsbolag värt miljarder

Daniel Petersén och Stefan Rönn är Europas okrönta motocrosskungar. Foto: Press samt Martin Meissner/AP/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

De svenska MC-kungarna på väg att erövra världen.

På ett nischat internetforum för snart 16 år sedan. Det är där som historien om ett av Sveriges just nu framgångsrikaste e-handelsbolag tar sin början.

Debatten på MC-sajten Sporthojs forum kunde spreta åt många olika håll och nu hade en tråd om en kinesiskt motorcykel fått många att engagera sig. Motorcykeln var relativt okänd i Sverige men någon på forumet hade fått för sig att direktimportera en cykel från Kina. Flera andra MC-fantaster på forumet tände på idén och tillsammans gjordes en beställning.

En tid senare anlände motorcyklarna till Sverige – och det var då som embryot till det som idag är e-handlaren Pierce med över 1 miljard i omsättning föddes. 

Det visade sig nämligen att de kvalitén på de kinesiska motorcyklarna var en aning svajig och att de nya ägarna tämligen omgående behövde reservdelar. Diskussionerna på Sporthojs forum drog igång igen – hur skulle man kunna få hem varorna utan att det skulle kosta skjortan?

Stefan Rönn, som själv var en flitig MC-åkare, följde snacket på forumet och insåg att här fanns en affärsmöjlighet. På egen hand tog han kontakt med den kinesiska leverantören och började importera reservdelar till den svenska marknaden.

Affärerna växte snabbt och Stefan Rönn insåg att det i princip inte fanns någon konkurrens vare sig på kinesiska eller japanska märken. Men själv hade han svårt att hinna med att ens serva svenskarna med behov av reservdelar till kinesiska märken. Därför behövde han en affärspartner och 2008 drog han igång ett nytt bolag tillsammans med Daniel Petersén. 

“Jag var också väldigt intresserad av motorcyklar men det var den affärsmässiga möjligheten som gjorde att vi satsade på riktigt. Ärligt talat hade vi då ingen ambition att bli störst i världen men det har vi nu”, säger Daniel Petersén.

Ja, för sedan han och Stefan Rönn slog sina påsar ihop har omsättningen gått spikrakt uppåt i bolaget Pierce. De första årens omsättning på några miljoner blev till nästan 70 miljoner 2011 och har efter det gott och väl tiofaldigats. Bokslutet för 2018 hamnade försäljningen på 943 miljoner kronor och i år kommer miljardvallen krossas med råge. Under första halvåret 2019 är omsättningen upp 34 procent till 608 miljoner kronor och till skillnad mot många andra snabbväxande e-handelsbolag så är också resultatet positivt.

“Vi har varit lönsamma varje år sedan starten. Målet när vi drog igång var bara att skapa ett stabilt och lönsamt företag”, säger Daniel Petersén.

Han tror att den höga andelen egna produkter är den viktigaste framgångsfaktorn för Pierce.

“40 procent av försäljningen kommer från egna märken. Vi producerar i samma fabriker som de flesta andra. Det gör att vi kan erbjuda lika bra produkter fast till lägre pris och självklart har vi själva högre marginaler på de varorna”, säger Daniel Petersén.

Idag jobbar Pierce inom tre olika nischer:

# Försäljning av tillbehör och reservdelar till motocross och enduro-cyklar.

# Försäljning av tillbehör och reservdelar till snöskotrar.

# Försäljning av tillbehör och reservdelar till motorcyklar som körs på landsväg.

I alla tre nischerna är målet att bli störst i världen. Enligt Daniel Petersén är målet redan uppfyllt när det gäller motocross och enduro-cyklar.

“På snöskotrar är vi störst i Norden. Marknaden för vanliga motorcyklar är värd 80 miljarder och där har vi bara börjat engagera oss. Men vi växer extremt snabbt och på lång sikt är målet att bli störst där också”, säger Daniel Petersén.

Han och Stefan Rönn tog 2014 in riskkapitalbolaget Procuritas som majoritetsägare. En längre tid har det nu ryktats om en börsnotering av bolaget som väntas få ett värde på runt 2 miljarder kronor vid en listning. Daniel Petersén vill inte kommentera eventuella börsplaner utan hänvisar de frågorna till huvudägaren Procuritas. Han och Stefan Rönn äger fortfarande en betydande del av bolaget och själv verkar han inte särskilt intresserad av att sälja.

“Jag har absolut ingen stress för ett riskkapitalbolag kan ju tidshorisonten vara en annan”, säger han.

Är du förvånad över att det gått så snabbt att bygga ett stort bolag?

“Ja, jag är förvånad. När du jobbar med ett bolag så är du så inne i din bubbla. Jag tycker alltid att allt går för dåligt. Det är för sällan man tar ett steg tillbaka och faktiskt konstaterar att man byggt något stort”, säger Daniel Petersén som för två år sedan lämnade vd-rollen och idag har en rådgivande roll till bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER