Svenska miljardfloppen Magine gör ny miljonförlust – räddas av ägarna

Magine Streaming
Svenska miljardfloppen Magine gör ny miljonförlust – räddas av ägarna

Den argentinska miljardären Alejandro Bulgheroni är storägare i Magine.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Nytt tungt år.

Svenska Magine lanserades som en samlingsplats för streamingtjänster på nätet. Planen var från början att bli ett slags “Spotify för tv” – men den idéen skrotades när de inte lyckades sluta några avtal med tunga aktörer som MTG och TV4.

Och det fortsätter att gå tungt för Magine. Enligt den färska årsredovisningen som DI Digital har tagit del av gick koncernen med 169 miljoner i förlust under 2018. Det är ändå en förbättring mot 2018 då man backade 262 miljoner kronor.

Bolaget jobbar nu framförallt med att leverera teknik som gör det möjligt att titta på till exempel Netflix eller SVT Play i bra upplösning via bredband på din telefon eller tv. Den verksamheten är samlad i dotterbolaget Magine Pro och även där minskade förlusten men landade ändå på ganska mastiga 118 miljoner kronor.

De kraftiga förlusterna måste såklart täckas på något sätt och förra året lånade ägarna, med Argentinas rikaste man, Alejandro Bulgheroni i spetsen, ut 122 miljoner kronor till bolaget. 

Bolaget är tungt backat av bland annat Argentinas rikaste man, Alejandro Bulgheroni, och har plockat in mycket stora belopp riskkapital. I ägarkretsen finns även den kände investeraren Tommy Jacobson, den förre fotbollsspelaren Martin Dahlin och ingen mindre än den forne statsministern Göran Persson.

Totalt har man bränt mer än 1,5 miljarder kronor i riskkapital.

Läs fler artiklar
LÄS MER