Sök

Notan för Min Doktors expansion – går back med 329 miljoner

Min doktorNätläkare

Jonas Vig, vd på Min Doktor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Min Doktor gör som konkurrenterna. Nu slopar nätläkaren patientavgifterna.

Nätläkaren Min Doktor redovisar en förlust efter finansiella poster på 329 miljoner kronor. Det framgår av koncernens färska bokslut för 2018, som nyligen har lämnats till Bolagsverket. 

Förlusten är mer än tre gånger så stor jämfört med 2017. 

"Det är helt enligt plan. Vi gjorde en hel del stora saker under förra året, och har rustat bolaget för den expansion som vi just nu är inne i", säger Jonas Vig, vd för Min Doktor. 

Bakom den till synes skenande förlusten döljer sig en nedskrivning på 161 miljoner kronor. Den härrör från uppdelningen som skedde i fjol. Då knoppades bolagets internationella verksamhet av till ett fristående bolag kallat Docly. 

Min Doktors rörelseförlust, ett mått som bättre speglar hur själva verksamheten går, skrivs till 167 miljoner kronor. Det är ändå betydligt mer än intäkterna, som växte med 54 procent och landade på 108 miljoner kronor. 

Jonas Vig uppger att tillväxten i år ska bli betydligt högre.

"Vi har satsat för att skapa förutsättningarna för en större tillväxtresa, både digitalt och genom fysiska kliniker."

Han tror att vi inom några år kommer att sluta använda uppdelningen fysisk- och digital vård.

"Det kommer att bli helt naturligt att du får vård där du är, utifrån vad som passar dig bäst", säger Jonas Vig.

I slutet av 2018 investerade Ica-gruppen i Min Doktor, genom ett rent kapitaltillskott på 335 miljoner kronor. I affären ingick även de åtta Minutklinikerna, som tidigare varit en del av Apotek Hjärtat.

Sedan dess har bolaget etablerat fyra egna kliniker. Nyligen köpte Min Doktor också en vårdcentral i Sörmland. 

Det gör att Min Doktor med start i dag, precis som vissa av konkurrenterna, kan erbjuda nätläkarbesök med en patienttaxa på noll kronor. 

Vårdbesöken finansieras då helt med offentliga medel.

"Vi är mitt uppe i vår fysiska etablering och kommer att etablera 15-20 nya kliniker per år över hela Sverige. Sörmland har visat att de vill hålla i taktpinnen när det kommer till digital vård, så det är naturligt för oss att etablera oss just där", säger Jonas Vig.

Min Doktor förespråkar dock fortfarande systemet borde ses över.

"Det hade varit bättre om det fanns en patientavgift, som gäller oavsett vilket landsting man utgår från."

Nätläkarnas relation med den offentliga vården har varit ett hett omdebatterat ämne. I början av sommaren kom beskedet att SKL sänker landstingens rekommenderade ersättning per besök rejält

Rekommendationen är inte bindande, men följs i regel alltid av regioner och landsting. Det innebar att mer än en femtedel av intäkterna till nätläkarna kapades.

Läs mer