Amerikanska techjättar blåser Magdalena Andersson på miljarder i skatt

Facebook Apple Skatter
Amerikanska techjättar blåser Magdalena Andersson på miljarder i skatt

Finansminister Magdalena Andersson, Googles vd Sundar Pichai och Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Avancerad skatteplanering skeppar pengarna ut från Sverige.

Myndigheten för press, tv och radio uppskattar att Google drar in över 12 miljarder kronor från svenska annonsörer. Det borde innebära miljardintäkter i form av skatt till finansminister Magdalena Andersson och den svenska statskassan.

Men nationen Sverige får nöja sig med en liten skvätt av dessa jätteintäkter. I årsredovisningen från Googles svenska aktiebolag framkommer det att  man under fjolåret bara betalade 35,8 miljoner kronor i skatt.

Och det är ett mönster som går igen hos alla de andra amerikanska techjättarna. DI Digital har kartlagt hur mycket skatt deras svenska  bolag egentligen betalar – och det är inte mycket.

Totalt handlar det om 47,5 miljoner kronor som Google, Uber, Facebook, Snapchat och Apple redovisar i skatteinbetalningar till Sverige. DI Digital konstaterar att det är mindre än vad Klarna ensamt betalade i skatt förra året och knappt hälften av beskattningen för hamburgerkedjan Max.

Förklaringen är att bolagen med hjälp av ett snillrikt skatteupplägg slussar stora delar av intäkterna vidare till Irland och Nederländerna i form av så kallade royalty-betalningar. DI Digital skriver att ofta är slutmålet för pengarna ett brevlådeföretag på paradisöar i Karibien, där de immateriella rättigheterna till bolagets produkter eller tjänster brukar vara registrerade.

Läs fler artiklar
LÄS MER