Därför är pizzaupproret bara början på kritiken mot techbolag

Därför är pizzaupproret bara början på kritiken mot techbolag

Wilfredo Lee/TT/AP

Breakit

Pizzabagarnas kritik mot sajten Onlinepizza är bara den första i en lång rad kritikstormar som kommer att drabba svenska internetbolag som strävar efter monopol. Det säger Olle Aronsson och Stefan Lundell i Breakits podcast.

I veckan berättade Göteborgs-Posten att Onlinepizza, som gör det möjligt att beställa pizza på nätet från en lång rad olika restauranger, får hård kritik av svenska pizzabagare.

Orsaken är att sajten successivt har höjt avgiften som pizzabagarna betalar när de säljer via Onlinepizza, som är en del av världens största matsajt Delivery Hero - en koncern där svensken Niklas Östberg är vd.

I det senaste avsnittet av Breakits podcast, som publicerades på fredagen, säger Olle Aronsson att det här bara är början.

“En lång rad svenska internetbolag kommer att få liknande kritik. De eftersträvar att, ungefär som Google, få monopol eller en monopolliknande ställning på sin marknad. För konsumenten är det bekvämt att bara behöva gå in på en enda pizzasajt, men för pizzabagarna blir det tufft. Det påminner om taxichaufförers kritik mot Uber eller artisters kritik mot Spotify. Den som gör själva produkten vill inte hamna i beroendeställning till den som distribuerar samma produkt”, säger Olle Aronsson i Breakits podcast.

Lyssna på hela avsnittet här.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER