Mellby Gård vill köpa ut Kappahl från börsen

Kappahl e-handel retail
Mellby Gård vill köpa ut Kappahl från börsen

Johan Andersson, vd Mellby Gård. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Miljardärsfamiljen lägger bud på klädkedjan.

En av Sveriges rikaste familjer lägger ett kontantbud på den krisdrabbade klädkedjan Kappahl. Det är familjen Andersson, med basen på Mellby gård utanför Hässleholm, som ligger bakom budet.

Genom holdingbolaget Mellby gård är familjen redan största ägare i klädkedjan med nästan 30 procent av aktierna. Budet ligger på 20 kronor per aktie och värderar bolaget till 1,53 miljarder kronor. Budet motsvarar en premie på 43 procent i förhållande till aktiens stängningskurs på fredagen. 

När Breakit når Mellby gårds vd Johan Andersson på måndagsmorgonen är han tydlig med att de inte kommer att höja budet.

"Det är take it or leave it. Vi kommer inte att höja vårt bud. Vi ser långsiktigt på vårt ägande i Kappahl", säger Johan Andersson.

Mellby gård har varit ägare i Kappahl i åtta år och har gradvis ökat sitt ägande. Precis som alla andra traditionella klädkedjor så har Kappahl brottats med stora problem när allt större del av handeln går över till nätet. 

Kvartalsrapporten som kom strax efter midsommar sågs som en besvikelse. Sedan tidigare har klädkedjan aviserats ett sparpaket som bland annat innebär att man stänger ett 20-tal butiker. Målet är att spara 100 miljoner kronor.

Johan Andersson menar att Kappahl i dagsläget skulle må bättre utanför börsen:

"De utmaningar som Kappahl står inför tror vi är enklare att angripa i en onoterad miljö där man slipper kvartalshetsen", han.

En annan fördel som Johan Andersson ser med ett utköp är nya samarbeten mellan Kappahl och andra innehav i Mellby gårds portfölj. 

"Vi är också ägare av Flash och Dea Axelssons som precis som Kappahl är stora inom dammode. Där finns det säkert synergier när det gäller till exempel inköp. Inom den här branschen är jag övertygad om att ju större du är, desto bättre." konstaterar han.

Och det kan bli fler storaffärer inom klädsegmentet för Mellby gård. Johan Andersson flaggar för att han vill vara en aktiv spelare i den omstrukturering som just nu sker i branschen som en följd av digitaliseringen.

"Vi har inte lagt upp någon strategisk plan för att köpa upp fler klädkedjor men uppstår det möjligheter så är vi absolut intresserade av att titta på dessa. Utgångspunkten då är att det ska finnas synergier med våra befintliga innehav i sektorn. Precis som det finns nu mellan Kappahl och Flash/Dea Axelssons", säger han.

Mellby gård har en låg skuldsättning i dagsläget och med ett eget kapital på över 7,5 miljarder kronor finns det stora möjligheter till nya förvärv. 

När handeln i aktien drog igång på Stockholmsbörsen steg kursen snabbt till strax under 20 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER