Sök

Filip Hammar hjälpte mig hitta Hollywoods hippaste drogbutik

Lundells vecka

Stefan Lundell utanför MedMens butik i Hollywood. Foto: Gunilla Ajdert-Lundell

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell tar en roadtrip i Kaliforniens sol.

Det är så klart inget annat än ett underbetyg. I drygt tre år har jag drivit en nyhetssajt med fokus på tech – utan att ha satt min fot i Silicon Valley.

Men nu kan ni alla andas ut. Jag har nämligen ägnat hela semestern åt att kuska Kalifornien runt. Då tog jag givetvis tillfället i akt och planerade också in en matig rundtur i hjärtat av tech-hubben. 

Till en början var de övriga familjemedlemmarna en smula tveksamma till detta upplägg men till sista mjuknade även de mest hårdnackade (barnen). 

Googles huvudkontor och Stanfords campus fick dem inte att direkt göra vågen. Och definitivt inte när pappa exalterat tog selfies utanför det legendariska riskkapitalbolagets Sequoias dörr på lika legendariska Sand Hill Road (här ligger också Accel-KKR, Blackstone och Andreesen Horowitz Silicon Valley-kontor). 

Men när vi till slut stegade in på Apples futuristiska besökscenter utanför portarna till huvudkontoret i Palo Alto så smälte till sist även barnen. 

Här kunde de testa ALLA de senaste produkterna från techjätten och vi föräldrar fick nästan handgripligen dra den minsta ut ur lokalen för att komma vidare. 

Barnen var dock inte välkomna när vi gjorde resans andra studiebesök – i Kaliforniens största butikskedja för cannabis. Mina barn var också högljudda kritiker till att jag alls satte min fot i drogbutiken. Deras inställning var solklar – håll dig undan från den där skiten. Inställningen gladde mig både som förälder och marijuana-motståndare. 

Men samtidigt hade jag blivit genuint nyfiken på butiks-kedjan efter att ha hört programledaren Filip Hammar snacka om den i sin och Fredrik Wikingssons podd. Namnet på cannabis-affären hade jag dock glömt så därför kastade jag på vinst och förlust i väg ett sms till Filip Hammar. Hans svar kom efter bara någon minut – MedMen var namnet!

Med kontroversiell reklam (stjärnregissören Spike Jonze gjorde i våras en reklamfilm på temat “The New Normal” åt MedMen som fått en mångmiljonpublik) och en aggressiv butiksexpansion har MedMen blivit Kaliforniens största lagliga cannabis-försäljare. 

Likheterna mellan Apples besökscenter, som vi besökt några dagar tidigare, och MedMens butik i Hollywood är faktiskt slående. Unga, coola människor hälsar oss glatt välkomna utanför och väl inne i lokalen exponeras varorna på skärmar och under glasbord på exakt samma sätt som vi vant oss vid i Apples butiksmiljö. 

Jag snappar åt mig ett exemplar av MedMens eget glassiga magasin Ember samtidigt som jag fascinerat spanar in produkterna bakom glaset. Gelegodis, brownies, tuggummi, cigaretter – här tillfredställs de flesta smakriktningar. 

Både reklamen (Spike Jonzes film med Jesse Williams i huvudrollen är väldigt välgjord) och paketeringen i butiken känns kommersiellt helt rätt. Men jag, som är emot en legalisering, får bara en dålig smak i munnen. Kalla mig gärna puritan men den här typen av förförisk införsäljning av droger är i alla fall inget som jag ger tummen upp för.

Inte heller aktiemarknaden verkar särskilt entusiastisk till MedMens koncept. De senaste månaderna har MedMens aktiekurs mer än halverats och bara i år är förlusten nästan en halv miljard. 

Trevlig helg!

Veckans guide: Rickard Mosell, senior rådgivare på Nordic Innovation House i Palo Alto var den som hjälpte mig runt i Silicon Valley. Bättre och trevligare introduktion till området kunde jag knappast få. Jag tackar och bockar. Och när jag ändå är igång – tack Mikael von Dorrien på Nordic Innovation som kopplade ihop mig med Rickard!

Veckans jobbsökare: Thomas Mattsson. Fick Expressens chefredaktör sparken eller gick han på eget initiativ? Jag vet fortfarande inte svaret även om jag faktiskt ägnat lite tid på att luska i frågan. Däremot vet jag att Thomas Mattsson är en av Sveriges vassaste nyhetsjägare och självklart kastade jag iväg ett jobberbjudande när beskedet om hans avgång kom. Trots att jag var snabb så var jag inte först – “andra jobberbjudandet idag”, var beskedet från Mattsson.

Veckans läsning: Anna Kinberg Batra. Jag klämde den tidigare moderatledarens bok “Inifrån” under USA-resan. En spännande inblick i det politiska spelet bakom hennes avgång. Rekommenderas! 

Veckans tungviktare: Stefan Lundell. Trots att jag sprungit varje morgon på min USA-resa (förutom sista dagarna på grund av en förkylning) så visade vågen på PLUS 3 kilo i morse. De amerikanska frukostarna och hamburgarna har onekligen tagit ut sin rätt. Nu väntar hårdkörning!

Veckans sommar: Carina Bergfeldt. Klart bäst av de sommarpraten som jag lyssnat på hittills. Starkt och mörkt berättar hon om sin uppväxt samtidigt som hon ger en rätt skrämmande bild av kulturen på Nordens största tidning. Lyssna

Veckans svettigaste: Bzzt. Taxipodd-bolaget lyckades inte få fram pengar till lönerna till sina 140 anställda igår. Nu ska pengarna vara på väg efter att en investerare stoppat in nya, friska pengar. Känns skakigt.

Veckans återkomst:  Tommy Jacobson. Direkt från Phuket kommer beskedet från techprofilen och finansmannen Tommy Jacobson. Nu är han återhämtat sig från sin skada och redo att utmana “Slaktaren” i en redan legendarisk thaiboxningsmatch. Jag håller stenhårt tummarna för att den 61-årige(!) Jacobson står som segare i det som blir hans sista tävlingsmatch.

Läs mer