Sök

Nya uppgifter avslöjar – så mycket drog Daniel Ek in 2018

Spotify

Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Deklarationen ger svart på vitt.

Privatekonomiskt blev 2018 ett riktigt höjdarår för Spotify-chefen Daniel Ek. Totalt rullade 440 miljoner kronor in på Daniel Eks bankonto.

Inte nog med att han drog in hela 134 miljoner kronor i förvärvsinkomst 2018. Han kunde också glädja sig åt ett överskott av kapital på 206 miljoner kronor, sannolikt efter framgångsrika aktieförsäljningar.

Miljonregnet avslöjas i hans privata deklaration som nu blivit offentlig och som DI Digital rapporterar om på fredagen.

I en kommentar till uppgifterna säger Spotifys kommunikationschef Dustee Jenkins:

”Generellt delar vi inte information om Daniels inkomster utöver hans offentliga dokument. Men för att klargöra, det som finns i hans beskattningsutdrag utgörs av inkomst från Spotify som anges i våra tidigare offentliga dokument. Dessa har också rapporterats av Spotify till Skatteverket liksom Daniels privata investeringar genom hans ägarbolag och kapitaltillgångar”.

Jämfört med 2017 har Daniel Ek fått ett rejält intäktslyft. Då var Daniel Eks förvärvsinkomst 3,6 miljoner kronor och överskottet av kapital landade på runt 12 miljoner kronor. 

Spotifys redovisar inte någon lön till Daniel Ek för 2018, men däremot en bonus på runt 9 miljoner kronor. Miljontillskottet ska bland annat grunda sig på aktieoptioner, enligt Di Digital. 

Det ska tilläggas att det här bara utgör en mindre del av Daniel Eks totala förmögenhet. Enligt Di, som hänvisar till uppgifter från den amerikanska finansinspektionen, ägde Daniel Ek runt 11 procent av Spotify i våras. 

Läs mer