Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Greenely bytte spår – nu gasar de med 26 miljoner i färskt kapital

Foto: Skärmklipp / Press

Fjolåret var ett omställningsår för bolaget som nu ska öka takten i sin expansion.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den svenska eluppstickaren Greenely lockar användare genom att ge dem en överblick över deras elförbrukning och råd om hur den kan optimeras. Bolaget hoppas även få användare till det egna elavtalet, som lanserades förra året. 

Hittills har de lyckats locka 80.000 användare till appen, enligt bolaget själva. Men det är inte bara användarna som Greenely har lyckats snärja, även investerare har visat sitt intresse. Förra året tog de in 8 miljoner kronor när bolaget skulle byta affärsmodell.

Idag meddelar Greenely att de plockar in ytterligare 26 miljoner kronor i en runda som leds av Luminar Ventures och Byfounders. 

Det nya kapitalet ska användas till att öka antalet anställda, vidareutveckla produkten och  fortsatt expansion – både i Sverige och internationell. Andra som deltar i rundan är Soundtrap-grundarna och Christoffer Rutgersson som var med och drog igång Bambora.

“Vi har byggt Sveriges största konsumentplattform kring energi och är extremt motiverade att göra den till världens största. För att lyckas med detta behöver vi fler talanger som vill vara med och bygga framtidens smarta energibolag”, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely i ett pressmeddelande.

Greenelys årsredovisning från 2018 visar att bolaget omsatte 251.000 kronor med ett minusresultat på cirka 7,6 miljoner. Det är en ordentlig minskning från 2017 då intäkterna låg på 1,7 miljoner.

Det har sin förklaring i bolagets omställning mot att själva bli ett elbolag. Den tidigare modellen baserade sig på licensintäkter genom samarbeten med andra aktörer. 

“Det var den omställningen vi arbetade med under förra året. I slutet av 2018 lanserade vi vår egna eltjänst och den har gått bra hittills. Vi har omsatt över 5 miljoner hittills under 2019 med stark tillväxt”, säger Tanmoy Bari.

Greenely Premium, dotterbolaget som hanterar elavtalen, hade en omsättning på 417.000 kronor under 2018, med ett litet minusresultat.

Tanmoy Bari vill inte ge någon prognos för helåret 2019, men uppger däremot att bolaget börjar närma sig målet om att nå 100.000 användare. 

 Jacob Key är medgrundare av Luminar Ventures. 

“Greenely är ett praktexempel på den typ av investering vi vill göra. Ett talangfullt, och ambitiöst team, som angriper globalt stora och viktiga frågor som påverkar i stort sätt alla människor i sin vardag, med en rent digital lösning som utnyttjar nya teknologi på ett innovativt och användarvänligt sätt.” säger Jacob Key i pressmeddelandet.

Läs mer