Studie: Instagram är sämst på att rensa bort fejkade följare

Instagram Sociala medier
Studie: Instagram är sämst på att rensa bort fejkade följare

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Kritik mot sociala mediejättarnas förmåga att rensa i flödet.

Att det råder kaos med köpta följare och likes på sociala medier är inget nytt. Det finns en uppsjö av suspekta sajter som är beredda att låta människor köpa sig falsk kärlek och engagemang för en billig slant. Det kan handla om allt från att köpa fler följare på Twitter till massa kommentarer på Instagram, inte sällan från botar. 

När vi skapade en falsk Instagram-profil under förra året blev det tydligt hur oreglerad influencermarknaden är – och hur naiva vissa annonsörer är. 

Nu släpps snart en rapport från Natos kunskapscenter för strategisk kommunikation, Stratos, som tittat närmare på problemen. Studien visar att Instagram är sämst när det kommer till att rensa bort köpta följare och falskt engagemang. Därefter kommer Facebook, Twitter och Youtube i den ordningen. 

Det rapporterar Dagens Nyheter som pratat med en av forskarna bakom studien. 

”En tidig slutsats man kan dra utifrån det här är att det behövs någon form av oberoende granskning av sociala medier-bolagen”, säger forskaren Sebastian Bay. 

Rapporten ska bland annat utgöra underlag för EU-kommissionens utredning kring sociala mediejättarnas förmåga att hantera manipulation. 

Slutsatserna är inte presenterade men enligt DN pekar resultatet på att tjänsterna framförallt används i kommersiella och inte politiska syften.

"Den här marknaden tycks finnas huvudsakligen för kommersiella aktörer som företag eller influerare som vill kunna ta mer betalt", säger Sebastian Bay till DN. 

Läs fler artiklar
LÄS MER