Lendify växer snabbt – men priset är högt

Lendify fintech
Lendify växer snabbt – men priset är högt

Andes Borg och Erika Eliasson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Towe Boström

Reporter

”Allt går enligt plan."

Lendify är en av de spelare som vill utmana de klassiska bankerna. Bolaget erbjuder lån utan säkerhet och grundades för fem år sedan.

Lendify startade som en så kallad peer-to-peer-lånetjänst, för att låta privatpersoner låna ut pengar till varandra. I dag baserar sig modellen även på att finansiella institutioner står för kapitalet. Bolaget säkrade nyligen 1,5 miljarder kronor från den amerikanska kapitalförvaltaren Insight Investment.

Bland investerarna hittar vi bland annat den tidigare finansministern Anders Borg. 

Nu rapporterar Di Digital att Lendify omsatte 64,4 miljoner kronor under förra året, vilket är en ökning med 156 procent jämfört med 2017. 

Samtidigt backade bolaget 152 miljoner kronor.

Lendifys kommunikationschef Erika Eliasson pekar på att flera faktorer bidragit till kostnader. Det handlar bland annat om återkallelse av två obligationsemissioner. 

”Sedan har vi även slutit avtal med två mycket stora och väletablerade institutionella investerare, det krävde interna resurser och externa rådgivare. Vi har också genomfört ett antal nyckelrekryteringar”, säger Erika Eliasson till Di Digital.

I år har Lendify nära inpå slagit förra årets omsättningen och hittills omsatt över 58 miljoner kronor. Man har tidigare kommunicerat sina planer på att ställa om till lönsamhet. 

”Allt går enligt plan. Vi ser en fortsatt stark tillväxt och går mot lönsamhet”, säger Erika Eliasson. 

Läs fler artiklar
LÄS MER