Han sålde Icloud till Apple – nu ska han utmana USA i molnvärlden

Cloudme Xcerion
Han sålde Icloud till Apple – nu ska han utmana USA i molnvärlden

Tobias Blixt

Reporter

Vi tog ett snack med svensken bakom jätteaffären.

Daniel Arthursson heter mannen bakom det svenska techbolaget Xcerion, bolaget som främst gjort sig ett namn när de 2011 sålde sitt Icloud till Apple.

Allt i affären med Apple har varit väldigt hemligt och Daniel Arthursson vill fortfarande inte gå in på några detaljer kring vad den innebar för Xcerion. Årsredovisningen året efter affären skvallrar dock om att dealen var värd 47 miljoner kronor.

“Större affärer kan sträcka sig över flera år och påverka bokföringen på olika sätt med sina ingående komponenter. Vi köpte bort många av våra dåvarande investerare och gjorde flera transaktioner det året. Så det blir svårt att se en slutsumma i en enskild årsredovisning”, säger Daniel Arthursson

Men vad har hänt sen den jätteaffären?

Daniel Arthursson är fortfarande engagerad i sitt Xcerion och de olika företag där bolaget är huvudägare. När Breakit ringer upp honom för att se vad bolaget har på gång – 8 år efter den uppmärksammade försäljningen – berättar han att de främst har fortsatt arbeta på den teknik som bolaget har jobbat på hela tiden. 

"Målet är att skapa en grupp av molnrelaterade bolag i Europa som kan garantera efterföljandet av GDPR och vara ett alternativ till att all teknik måste komma från USA", säger Daniel Arthursson.

"Vi vill sätta Europa på den digitala kartan”

De har tagit flera steg för att öka intäkterna – men den långsiktiga utvecklingen är fortfarande prioriterad.

Oavsett hur mycket pengar Xcerion egentligen fick från Apple i affären, så står det helt klart att det var en bra affär för bolaget.

“Vi ville fortsätta bygga vidare på den teknik som fanns i Xcerion. Vi har många olika teknikområden som under åren forskats fram. Vi såg möjligheten att skapa grundplåten till många bolag runt den teknik som fanns", säger Daniel Arthursson.

I samband med Apple-affären köptes riskkapitalbolaget Northzone ut som ägare.

"De aktieägare som valde att vara kvar i bolaget var de som kände att vi ska bygga något spännande av det som finns.”

Under fjolåret startade man också upp två nya bolag som har sin grund i Xcerions teknik. 

Dessutom har man rekryterat Martin Ekdal som operativ chef i Xios3, ett av de nya bolagen. Han var med och startade av Simplygon och gjorde sig en bra hacka (han ägde 6 procent i bolaget) när det köptes upp av Microsoft för 800 miljoner kronor i början av 2017.

Xcerions dotterbolag Cloudme började under 2018 för första gången generera intäkter. Minusresultatet minskar också kraftigt visar den färska årsredovisningen. 

“Det är lite bättre siffror i Cloudme som framförallt beror på omstruktureringar. Men vi har fortsatt valt att jobba väldigt långsiktigt med marknaden och bygga strategiska affärer för alla bolagen", säger Daniel Arthursson.

"Marknaden börjar vara redo för tekniken som Xcerion utvecklat.”

Läs fler artiklar
LÄS MER