Nu ska han få människor att bli musikproducenter – med mobilen

Soundcloud Auxy
Nu ska han få människor att bli musikproducenter – med mobilen

Henrik Lenberg och Fredrik Gadnell, grundare av Auxy. PRESSBILD.

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Uppbackad med miljoner från Soundcloud-grundarna ska Henrik Lenberg och hans Auxy förvandla mobilsurfare till mobila musikproducenter.

Sedan musikproduktionsappen Auxy släpptes till Ipad för drygt ett år sedan har appen laddats ned över 800.000 gånger. Den förhållandevis höga siffran verkar däremot inte beröra Henrik Lenberg nämnvärt, som grundade bolaget tillsammans Fredrik Gadnell så sent som förra året. Han tvingas själv gräva i de digitala arkiven för att kunna ge mig någon siffra över huvud taget.

”Downloads säger någonting om intresset, men det är inte alls vår viktigaste metric. I längden är det viktigaste att folk gör bra musik och sprider den vidare”, säger Henrik Lenberg.

Auxy är en app som gör det möjligt att producera musik med hjälp av bara en Ipad eller, från och med idag, en mobiltelefon. Genom att välja mellan mängder av ljud och funktioner är tanken att människor som idag inte producerar musik på ett enkelt sätt ska kunna börja.

”Vi tror det finns en ny, mycket mer spännande och kreativ modell, än dagens klassiska studios. Det finns många som inte är intresserad av eller har tillgång till att bygga en traditionell studio och hålla på med studioteknik, men ändå vill göra egen musik. På samma som att folk älskar att fota, även om de inte har någon kunskap om mörkerrum eller Photoshop”, säger han.

I dagsläget arbetar tre personer med Auxy och bolaget tog förra året in 7 miljoner kronor i extern finansiering. Pengarna kom bland annat från riskkapitalbolag som Connect Ventures, Kima Ventures och Direkt Ventures. Det senare bolaget styrs av musikplattformen Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Readmills grundare Henrik Berggren. Även Soundcloud-grundaren Alexander Ljung har investerat i Auxy.

Att pengarna kommer från grundarna av just Soundcloud är ingen skräll. Henrik Lenberg var själv en av de första som anställdes på Soundcloud och arbetade på bolaget till så sent som förra året.

”Men jag gillar det mindre formatet där man får vara med och innovera, skapa en produkt och bygga team. Det hade vi gjort på Soundcloud, så då kändes det naturligt att starta ett eget företag. Jag har alltid velat driva mitt egna bolag och noterade att ingen riktigt tagit tag i att förändra själva musikskapandet. Och eftersom ingen annan har gjort det så fick det helt enkelt bli vi”, säger han.

I dag släpper Auxy för första gången sin musikapp till smartphones. Henrik Lenberg berättar att förväntningarna är höga, samtidigt som han poängterar att lanseringen skiljer sig en del från Ipad-versionen.

”Den här gången kommer det inte vara en kostnadsfri app, utan den kommer att kosta 50 kronor. Anledningen till det är att vi känner att vi har byggt någonting värdefullt. Genom att ta betalt för appen så kommunicerar vi det”, säger han.

Han avslöjar dock att det finns ytterligare en strategisk tanke med att ta betalt för appen.

”Då hamnar man i App Stores kategori för betalappar istället för gratisappar. Bland gratisapparna finns det så många andra, exempelvis Spotify som dominerar den topplistan. Att finnas på betallistan ökar sannolikheten att synas högt upp.”

När ni släppte Auxy till Ipad så rekommenderade Apple er i sin butik. Hur viktigt är det att de gör det igen?

”På kort sikt är det otroligt viktigt. Det är en fantastisk möjlighet att få skjuts i baken och den allmänna vetskapen sprids och man bygger varumärket. Men i längden, om man ska bygga en hållbar startup, så måste man hitta en tillväxt som är hållbar. Det viktigaste är att våra användare gillar appen, berättar om den och sprider musiken de har producerat.”

Men räcker det verkligen med en mobilapp för att skapa professionell musik?

”Ja, det tycker jag. Men det är en svår fråga. Kan man använda sin telefon till arbete? Ja, men kanske inte exakt på samma sätt som desktop. Men vi har samma typ av effekter och ljud och teknik i vår app som professionell mjukvara. Så absolut.”

”Sedan finns det olika nivåer av musik också. Man kan göra film med hjälp av specialeffekter i Hollywood och man kan göra film som Pewdipie.”

Läs mer

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Här är de 100 techbolagen som har tagit in mest kapital 2016

Soundcloud satsar på nytt sätt att betala musiker – rekryterar nyckelspelare från Spotify

Läs fler artiklar
LÄS MER