Henrik Persson Ekdahl om kampen mot svåra sjukdomen: "Jag skrev mitt testamente"

Optimizer Invest Entreprenör
Henrik Persson Ekdahl om kampen mot svåra sjukdomen: "Jag skrev mitt testamente"

Foto: Annika Persson/precious People

Towe Boström

Reporter

Techmiljardären hade ett storlaget 39-årsfirande. För han visste inte om han skulle hinna fylla 40 år. Idag berättar Henrik Persson Ekdahl om den tuffa perioden.

Henrik Persson Ekdahl är en svensk framgångsrik entreprenör med bolag som Betsafe, Sequra, Betit, Skilling, Investoo Group och Catena Media i bagaget. I dag investerar han via sitt Optimizer Invest och är involverad i ett 20-tal startups – resor som han gärna delar med sig av på sociala medier. 

Så när techprofilen plötsligt tystnade och började att radera innehåll på sociala medier i början av förra året gick det inte obemärkt förbi.

”Jag behövde förbereda mig på det värsta och slutade med sociala medier. Jag tog bort innehåll som funnits där för att veta vad som skulle finnas kvar om jag inte fanns kvar”, förklarar Henrik Persson Ekdahl för Breakit.

När vi talas vid är det tidig morgon och Henrik Persson Ekdahl är hemma med familjen i huset i spanska Marbella.

Nu är han redo att berätta om kampen mot den tunga sjukdomen. 

Allting startade under 2017, när huvudvärken började att bli allt intensivare. Henrik Persson Ekdahl arbetade som vanligt hårt. Tänkte att smärtan sannolikt berodde på resor och sömnbrist. 

”Jag har aldrig varit sjuk. Dricker väldigt lite, tränar regelbundet och har aldrig rökt eller snusat. Men min fru reagerade på att jag ofta klagade över huvudvärk”. 

"Det var då det blev verkligt"

Läkarna hittade en cysta i hans vänstra luftväg, men meddelade att testerna såg bra ut, det skulle räcka med att ta bort den. Operationen genomfördes sommaren 2017. 

”Jag kom tillbaka snabbt och det var nog ingen som riktigt såg något avbräck, utöver de bolag jag är väldigt involverad i, och jag berättade bara för ett fåtal personer", säger Henrik Persson Ekdahl.

Efter julledigheten, och den uppföljande kontrollen, kommer samtalet från läkaren. Han säger att de måste ses. Operationen har inte gått som förväntat. 

”Jag hade en elakartad tumör i en av mina luftvägar. Det var då det blev verkligt, men jag delade inte med mig av samtalet till någon på flera veckor, inte till min familj eller någon”. 

Skrev sitt testamente

När Henrik Persson Ekdahl berättar för sin fru tar jakten på en specialistläkare vid. Under de kommande månaderna ska bara ett fåtal personer få veta om sjukdomen. Henrik Persson Ekdahl vill skona dem från vetskapen och försöka leva som vanligt. 

Flera nära släktingar får inget veta förrän efter operationen. För mitt i chocken finns ändå ljusglimtar – cancern är i ett tidigt och koncentrerat stadie och kan opereras. 

”Jag fick samtidigt rådet att förbereda mig för det värsta, för att inte sätta min familj i en konstig situation. Jag slutade med sociala medier, lämnade styrelseuppdrag och tog samtalet med banken. Det var otroligt jobbigt som 39-åring att skriva testamente till sina barn när vi just börjat vår livs resa tillsammans”. 

Först efteråt skulle många förstå varför Henrik Persson Ekdahls 39-årsfest var så storslagen – han var inte säker på att han skulle fira sin 40-årsdag. 

Tiden innan operationen spenderades med familj och vänner.  Henrik Persson Ekdahl trappade ned i Optimizer och de andra bolagen – men kunde inte låta bli att engagera sig i andra hjärtefrågor. Han föreläste på gymnasieskolor, renoverade fritidsgårdar och fortsatte vara verksam i lokala initiativ för barn och ungdomar. 

”Men veckan innan operationen kom verkligheten ifatt mig på ett annat sätt. Jag började tänka att jag skulle missa barnens första dejt och deras student. De tankarna är otroligt destruktiva”. 

Operationen gick bra. 

I dag är Henrik Persson Ekdahl friskförklarad och kan leva som vanligt igen. Men helt vanligt blir det naturligtvis aldrig igen. Han måste gå på regelbundna kontroller och vissa saker har ofrånkomligen förändrats, som perspektivet på hur viktig tiden är och hur snabbt den kan ta slut. 

I dagarna postade Henrik Persson Ekdahl ett inlägg på Instagram där han för första gången berättar öppet om sin resa med sjukdomen. 

“En resa som föralltid kommer förändra hur jag hanterar min tid, familj, kollegor och underbara vänner", skriver han. 

Henrik Persson Ekdahl berättar att han är tillbaka fullt ut i arbetslivet 

”Jag tror att jag kommer att jobba och slita precis lika mycket som innan och vara ’jobbig’ och involverad, det är sådan jag är", säger han och fortsätter; 

”Det är viktigt för mig att vara igång. Jag älskar det jag gör och det jag arbetar inom, men jag har blivit bättre på att skapa tid som inte är digital.”

När vi talas vid är barnens sommarlov i full gång. 

”Nu är jag hemma. Normalt sett gillar jag att boka upp mig, att strukturera upp min vardag. Den här sommaren blir lite vad den blir. Det är viktigt att ta tid för nära och kära och vänner. Det tar jag mest av allt med mig”.

Läs fler artiklar
LÄS MER