Investor säljer Aleris i miljardaffär

Aleris Doktor24 Vård
Investor säljer Aleris i miljardaffär

Sara Dannborg.

Finwire / Breakit

Investor säljer av vårdjätten Aleris efter nära ett decennium som ägare.

Köpare är Triton i en affär värd 2,8 miljarder kronor på skuldfri basis.

"Aleris har under vår tid som ägare sedan 2010 utvecklat och stärkt sitt erbjudande med högre patientnöjdhet som följd. Däremot har inte den finansiella utvecklingen varit tillfredsställande", säger Johan Forssell, vd för Investor, i en kommentar.

Han säger att Investor alltid strävar efter att göra det de bedömer bäst för sina företag och aktieägare. 

"Hösten 2018 avyttrade Aleris sin omsorgsverksamhet som fick ett nytt bra hem i Ambea. Nu avyttras sjukvårdsdelen till Triton som vi ser som en god ägare för att fortsätta utveckla erbjudandet till patienter och kunder. Genom denna affär frigör vi resurser som kommer att användas till att utveckla våra starka plattformar inom Patricia Industries", skriver Johan Forssell. 

Investor-backade Doktor24 är en av de nätläkare som utmanar den traditionella vården. Bolaget satsar bland annat hårt för att utveckla vårdprocessen genom en "AI-sjuksköterska".  Doktor24 samarbetar bland annat med Aleris genom att leverera sin tekniska plattform för specialistvård. 

Aleris säljs, men Investor behåller Doktor24, som framöver kommer att ingå under finansiella Investeringar. Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor24, säger att det hela är rätt odramatiskt för nätläkaren. 

”De avtal och de samarbeten vi har kommer inte att påverkas av det här. De bygger på affärsmässiga grunder och påverkas inte av ägarbytet”, säger Sara Dannborg. 

Sara Dannborg understryker att planen är att fortsätta bredda det digifysiska erbjudandet.

”Försäljningen innebär ingen förändring för vår verksamhet och vi ser fram emot att fortsätta bygga nästa generations sjukvård, nu under direkt ägande och stöd av Patricia Industries”, säger Sara Dannborg.  

Försäljningen kräver ett godkännande av myndigheterna och hela affären väntas slutföras under det tredje kvartalet.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER