Trustly delar ut miljardbelopp till ägarna – samtidigt faller vinsten

Trustly fintech
Trustly delar ut miljardbelopp till ägarna – samtidigt faller vinsten

Oscar Berglund, vd på Trustly. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Det svenska fintechbolaget Trustly belönar sina ägare ordentligt.

Detta efter ett år då bolaget nästan fördubblade sina intäkter, från cirka 470 miljoner kronor upp till 890 miljoner. Det rapporterar Di Digital.

Samtidigt sjönk vinsten i bolaget, som erbjuder bankbetalningar och insättningar online, rejält och landade mellan perioden mars-december under fjolåret på 5 miljoner kronor. Det kan jämföras med ett resultat på 143 miljoner under 2017.

”Nu är vi inne i en fas där vi investerar ganska mycket. I och med att Nordic Capital kom in så har vi vågat trycka gasen i botten och höjt ambitionsnivån. Nu har vi bättre möjligheter att springa fortare”, säger Jonas Palmqvist till Di Digital.

Ägarna till Trustly kunde trots det kosta på sig en ordentlig utdelning till bolagets ägare, rapporterar sajten. Drygt 1,1 miljarder kronor fick ägarna dela på under våren i år.

I ägarkretsen återfinns riskkapitalbolagen Nordic Capital och Alfvén & Didriksson, liksom grundarna Joel Jakobsson, Lukas Gratte och Lateral Technologies, den tredje grundaren Carl Wilsons ägarbolag.

Trustly har den senaste tiden också genomfört en del förvärv. De har bland annat köpt upp Maltabaserade Entercash, där prislappen landade på 1,3 miljarder kronor enligt Di Digital. Nyligen förvärvade de också det amerikanska bolaget Pay with my bank.

För att delfinansiera uppköpen sköt en rad storägare in 640 miljoner kronor i nytt kapital. 

Lanserat en Klarna-utmanare

Bolaget har många nätkasinon som kunder, och det har tidigare spekulerats i hur den nya svenska spellagen skulle påverka bolaget. De har däremot inte velat uppge hur stor del av deras verksamhet som utgörs av olika affärsområden. 

Nyligen lanserade de också en egen fakturalösning, något de själva presenterade som en Klarna-utmanareinom e-handeln.

Nordic Capital köpte under fjolåret en majoritet av aktierna i Trustly, den affären värderade betalbolaget till 7 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER