Sök

Hans Blix om klimathotet: Kärnkraften är mänsklighetens räddning

KlimathotetClimate tech

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Toppdiplomaten och den tidigare chefen för FN:s atomenergiorgan Hans Blix anser att kärnkraft är framtidens energikälla.
Det skriver han i en debattartikel i Dagens industri.

Blix menar bland annat att det är positivt att länder som Kina och Indien satsar stort på kärnkraft, eftersom deras huvudalternativ – kol – inte är klimatvänligt.

”Ryktena om kärnkraftens död är överdrivna. Snarare ser vi en nystart med många innovationer”, skriver han i Di.

I debattartikeln skriver han även att den svenska diskussionen kring kärnkraft – att kärnkraft generellt sett skulle vara ett föråldrat energialternativ – är en bild som är ”mycket ofullständig”.

”Hela Östeuropa, Turkiet och flera arabländer är på väg in i kärnkraftsvärlden. Kina tog en tankepaus efter Fukushimaolyckan men fortsätter nu att snabbt bygga ut inte bara vind- och solkraft utan också kärnkraft."

Och det gör de rätt i, menar Blix, som inte tycker att man ska låta sig skrämmas av vare sig kärnkraftsverkens avfall eller tv-serier som Chernobyl.

”Många vet numera att den civila kärnkraften trots 50 års drift förutom Tjernobyl inte stått för några dödsfall på grund av strålning.”

Att kärnkraften påstås vara ett för oekonomiskt energialternativ köper han inte heller.

”Det är oväntat att från grönt håll höra invändningar att något klimat- smart är oekonomiskt. Vi uppmanas köpa miljövänligare mat, kläder och bilar även om de kostar lite mer. Om mänsklighetens framtid står på spel – vilket även jag tror att den gör – är det självklart rätt att acceptera nu tillgängliga och verksamma räddningsmetoder även om de skulle kosta lite mer. Det gäller även kärnkraften."

”Det är inte avfallet från kärnkraften utan utsläppen av koldioxid från förbränningen av kol, olja och gas som hotar mänsklighetens framtid."

I Sverige finns idag en bred politisk energiuppgörelse om att all elproduktion ska vara helt förnybar till 2040. Där ingår inte kärnkraft. 

Läs mer