Sök

Efter dödsolyckan med en Voi – polisen lägger ned utredningen

VoiTransport

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Elsparkcykeln för skadad för att kunna analyseras.

Den 30 maj i år omkom en 27-årig man efter att ha krockat med en bil, körandes en hyrd elsparkcykel från svenska Voi. Olyckan, som var den första elsparkcykelolyckan med dödligt utfall i Sverige, skapade rubriker över hela landet och resulterade i en stor debatt rörande de nya elscootrarnas säkerhet.

I samband med olyckan inledde polisen i Helsingborg en förundersökning.

"Det är en brant backe elscootern färdades nedför. Vi vet inte riktigt hur det gått till", sade Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressansvarig vid polisen i Skåne, då.

Nu står det klart att förundersökningen läggs ner på, rapporterar SVT Helsingborg.

Orsaken är att det råder brist på vittnen och teknisk bevisning.

”Vi har förhört ett stort antal personer som gjort observationer både före och efter men tyvärr saknas det vittnen från själva kollisionstillfället", säger polisens förundersökningsledare Magnus Lörd till SVT, och konstaterar att de inte med säkerhet vet hur olyckan gick till.

Elsparkcykeln, som 27-åringen färdades på, kunde inte heller ge någon information till polisen då den var för skadad.

”Vi ville ha någon form av funktionskontroll kring fordonet. Hur bromsen fungerade, vilken hastighet den åkte i med mera. Voi har svarat på de frågor de kan”, säger Magnus Lörd till SVT Helsingborg.

Voi, som precis hade lanserat sin tjänst i staden, beklagade olyckan i samband med att den inträffade.

"Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga. Det här är en allvarlig olycka och vi är i kontakt med myndigheter för att få mer information kring det inträffade. Vi kan nu bekräfta att en el-scooter från vår flotta varit involverad. Vi samarbetar fullt ut med polisen i den pågående utredningen för att skapa oss en bild av vad som inträffat”, lät det då.

Föraren av bilen chockades men skadades inte i olyckan. Hen är inte misstänkt för något brott.

Aftonbladet testade nyligen hur bra bromsarna på elsparkcyklarna fungerar. Läs mer om testet här.

Läs mer