Instagram släpper två nya funktioner – som ska stoppa mobbarna

Instagram Sociala medier
Instagram släpper två nya funktioner – som ska stoppa mobbarna

Foto: Istockphoto

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ska göra hatarna osynliga.

Att det finns människor som inte riktigt vet hur man uppför sig på nätet och i sociala medier känner de flesta till. Vissa mobbar och hånar systematiskt på plattformar som Instagram och Twitter, medan andra hotar och hatar anonymt.

Det är utan tvekan ett stort problem – speciellt för de drabbade.

Men nu tror sig Instagram ha hittat en lösning på problemet, åtminstone delvis.

I en bloggpost skriver Instagram att plattformen nu genomför två förändringar som ska minska mobbandet.

Den ena åtgärden är en automatisk kontrollfråga som kommer att ställas när någon skriver en kommentar som Instagrams algoritmer bedömer som kränkande eller stötande. Om du exempelvis skriver – ”You are so ugly and stupid” – så kommer Instagram per automatik fråga om du verkligen vill posta ett sådant inlägg (”Are you sure you want to post this?”).

”Efter att ha testat funktionen har vi kunnat se att det uppmuntrar folk till att ta bort sin kommentar och dela något mindre sårande, eftersom att de får möjligheten att reflektera”, skriver Instagram.

Huruvida en sådan funktion kommer att stoppa exempelvis anonyma näthatare är däremot tveksamt.

Den andra funktionen är dock potentiellt effektivare. I blogginlägget konstaterar Instagrams toppchef Adam Mosseri att många unga användare idag inte vill blocka eller avfölja personer som mobbar dem, eftersom att det riskerar att "eskalera situationen". Bolaget har därför bestämt sig för att testa en ny funktion som heter ”restrict” – begränsa. 

Den nya funktionen låter användare göra en mobbares kommentarer och meddelande osynliga för alla – förutom för den som själv skrivit kommentaren. En mobbare ska med andra ord kunna fortsätta mobba dig på ditt konto om hen vill – men ingen kommer kunna se vad mobbaren skriver.

”Personer som fått den begränsningen kommer inte kunna se om du har varit aktiv på Instagram eller om du har läst den personens direktmeddelanden”, skriver Instagram.

Om detta kommer bidra till ett trevligare klimat på sociala medier återstår att se.

Läs mer

Alla har förfasats över algoritmen – nu förklarar Instagram-chefen

Instagram planerar drastiska förändringar – vill inte vara app för att dela foton

Jag skapade en fejk-stjärna på Instagram för 5000 spänn – sen blåste jag annonsörerna

Läs fler artiklar
LÄS MER