Mäklarna startar Bomero – en "Hemnet-dödare"

HemnetBomeroBostad

Bilden är ett montage. Till höger: Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Höjda priser och en monopolliknande situation har fått en rad mäklare att nu starta en egen, konkurrerande bostadsannonssajt: Bomero.

Brukar du fastna framför Hemnet för att kolla in lägenheter och hus som är ute till försäljning? Du är knappast ensam. Enligt bostadssajten egna siffror besöker 2,7 miljoner svenskar Hemnet – varje vecka.

Det är ett av skälen till att riskkapitalbolaget General Atlantic och två svenska techprofiler köpte upp sajten för 2 miljarder kronor för knappt tre år sedan.

Men alla älskar inte Hemnet. En rad tunga mäklarhus har tröttnat på sajtens starka, snudd på monopolliknande, position och startar därför nu bostadssajten Bomero – en rak konkurrent till Hemnet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Orsaken är bland annat en rad prishöjningar, som slår mot alla som annonserar på sajten.

”De riskkapitalister som köpt har investerat mycket i Hemnet, men det kostar också pengar för mäklare och kunder. Nu höjdes annonspriset med 25 procent den 1 juli, det är en aggressiv prispolitik”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Dagens industri, som var först med att rapportera om nyheten.

Idag kostar det runt 1500 till 2000 kronor att annonsera på Hemnet.

Bakom Bomero, som lanseras i augusti, står sju tunga mäklare (se faktaruta). Tillsammans står de för drygt en tredjedel av marknaden för sålda bostäder i Sverige, vilket motsvarar cirka 70.000 sålda bostäder om året.

”Konkurrens behövs. Det har varit ett problem att vi har en monopolartad situation med en dominerande aktör när det gäller bostadsannonsering på nätet”, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset till Di.

Wikander menar även att det går att konkurrera med Hemnet, trots dess starka position på marknaden.

”Det finns områden som saknas. En hel del säljs via förhandsmarknader eller bara på mäklares egna hemsidor, men även utlandsbostäder saknas. Även förmedling av kommersiella fastigheter kommer att bli en del av Bomero”, säger han.

Hemnet omsatte 379 miljoner kronor under 2018 med ett rörelseresultat på 138 miljoner kronor.

Hemnet ägdes fram till 2016 av Fastighetsmäklarförbundet, Swedbank Fastighetsbyrå, Mäklarsamfundet och Svensk Fastighetsförmedling.

Läs gärna vår snabbanalys av den här nyheten här.

De ska utmana Hemnet

Bakom Bomero står: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, SkandiaMäklarna, Mäklarhuset, HusmanHagberg, ERA och Mäklarringen.

Bomero har utvecklats i samarbete med IT-bolaget NXT Mobile Group.

Läs mer