Werlabs säljer mer analyser – men forsätter att blöda pengar

WerlabsHälsa

Cristina Stenbeck, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt Sofia Ek, gift med Daniel Ek, är några av investerarna i Werlabs. Foto. TT/Istock/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Så går det startupen som vill analysera ditt blod.

Werlabs har lockat till sig tunga investerare med sina visioner om att förbättra hälsan med hjälp av blodanalyser. Bland de investerare som tillsammans skjutit in över 100 miljoner kronor hittar vi profiler som Cristina Stenbeck och Avito-miljardärerna Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

Werlabs startades från början av Rickard Lagerqvist och Will Stoddard. De hade en idé om låta människor få koll på sin hälsa och sina värden genom att beställa blodanalyser på nätet.

Men resan kom att bli skakig. Rickard Lagerqvist lämnade sin operativa roll redan för tre år sedan, och i höstas klev även Will Stoddard ner från vd-rollen.

”Vi tog med några seniora investerare och det handlar om olika synsätt på hur strategin framåt ska se ut. Jag förblir aktieägare men har valt att kliva av vd-rollen”, sa Willi Stoddart till Breakit. 

Det är numera Henrik Forsberg som sitter som vd. Företrädarna har varit fåordiga på senare tid men vid årsskiftet kunde Breakit avslöja att Werlabs tog in 36 miljoner kronor. Det skedde genom en emission där värderingen, pre-money, halverats till 135 miljoner kronor.

Nu visar den färska årsredovisningen hur det går för bolaget. Under förra året omsatte Werlabs 43,9 miljoner kronor, vilket kan  jämföras med 35,2 miljoner kronor under 2017.

Förlusterna landar i sin tur på samma nivå som tidigare och bolaget redovisar ett minusresultat på 42,5 miljoner kronor efter finansiella poster. Siffran för 2017 var 43,6 miljoner kronor. 

I handlingarna framgår det även att Werlabs kapat i personalstyrkan. I slutet av 2017 jobbade 35 personer inom företaget, ett antal som minskat till 24 personer i slutet av förra året. Det är oklart hur många anställda som arbetar inom Werlabs idag.

Breakit har sökt företrädare för Werlabs. 

Läs mer