Regeringen: Förbjud mer plast

Miljö Politik Hållbarhet
Regeringen: Förbjud mer plast

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Tobias Blixt

Reporter

Regeringen utreder om plastförbudet kan sträcka sig längre än vad som beslutats av EU.

Plastprodukter lyfts ofta fram som en av de stora bovarna när olika miljöproblem diskuteras och under 2021 ska engångsartiklar som plasttallrikar och plastbestick förbjudas inom EU. 

Men Sveriges regering vill ta förbudet ännu längre, rapporterar Sveriges Radio. Regeringen utreder nämligen om det går att förbjuda fler plastprodukter.

“Nu går vi före i EU:s plastdirektiv och utreder om det är möjligt att förbjuda plastmuggar, och också om det går att förbjuda livsmedelsbehållare för engångsbruk”, säger miljöminister Isabella Lövin till SR.

Även mikroplast i konstgräs och andra plastprodukter omfattas av utredningen, som kommer till följd av januariavtalet med Centern och Liberalerna.

“Vi vill också se om man kan reglera eller förbjuda ytterligare platsprodukter som vi oftast hittar på våra stränder”, säger Isabella Lövin.

Utredningen ska bland annat också titta på vilka lösningar som kan ersätta plasten. Det skulle exempelvis kunna röra sig om pantsystem, eller att restauranger ska kunna leverera mat i behållare som kunden själv tagit med sig, rapporterar SR.

Vissa har valt att inte vänta på förbuden av plast. En kedja som redan nu har börjat fasa ut plast från sina butiker är exempelvis prylkedjan Clas Ohlson.

Läs fler artiklar
LÄS MER