Nordea-chefen: “Finns inte en chans att Apple går in i banking”

Klarna Apple fintech
Nordea-chefen: “Finns inte en chans att Apple går in i banking”

Foto: TT-bild

Jonas de Lange

Reporter

Nordeas ordförande Björn Wahlroos känner sig inte ett dugg hotad av techjättarna. Han menar att den hårda regleringen skyddar de gamla bankerna.

I en intervju med Dagens industri (låst bakom betalvägg) berättar finansprofilen och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos varför han inte är rädd för att ersättas av techbolagen. Det handlar framför allt om att bankbranschen är så hårt reglerad.

“Den skärpta regleringens kanske viktigaste effekt på sikt är att den gör inträde på finansmarknaden nästan omöjligt, det blir nästan omöjligt att grunda en ny bank”, säger han till Dagens industri.

Vi har tidigare kunnat rapportera om att Klarna, trots de tuffa reglerna, har ansökt om banktillstånd. Då handlade det om en ansökan på flera tusen sidor och behandlingstid på upp mot ett år.

Trots att den svenska fintechsektorn växer kraftigt, med succébolag som Izettle och Trustly, menar Björn Wahlroos att det blir mindre och mindre innovation inom banking.

”Det har uppstått en situation där finansmarknaden inte är särskilt attraktiv för företag som sysslar med annat än banking. Det leder till att takten av finansiell innovation sjunker och kommer att göra det fortsättningsvis. Det betyder att sannolikheten för att omvälvande finansiella innovationer som utmanar bankernas affärsmodell är mycket lägre än för tio år sedan. Det är lite synd, för det är illa för konsumenterna”, säger han till Dagens industri.

Samtidigt öppnar han för att traditionella banker får en lite förändrad roll. På några års sikt menar han att Nordea kan bli mer som en plattform och tillhandahålla en infrastruktur och säkerhet. Han beskriver det lite som en App Store för bolag som vill sälja finansiella tjänster med Nordeas kontosystem som bas. Samtidigt säger han att det inte blir aktuellt att Apple eller Google själva tar den rollen inom banknäring.

”Det finns inte en chans i världen att Google eller Apple går in i banking. I det ögonblick de gör det och ska börja begära den typen av information av sina kunder som vi måste ha av våra kunder så skadar de sin ursprungliga affärsidé”, säger han till Dagens industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER