Sök

Designern Carin Rodebjer: "Man behöver inte passa in i påhittade formler"

RodebjerMode

Carin Rodebjer. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Modestjärnan hyllar alla de kvinnor som inspirerat henne i sitt sommarprat.

Modeentreprenören och designern Carin Rodebjer har i flera år hyllats för sina kläder. Priser och utmärkelser har delats ut, samtidigt som den Rodebjers modeimperium – som bär hennes eget namn – har vuxit sig allt större. 

Det svenska bolaget Rodebjer Form AB omsatte 92,7 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i april 2018. En rejäl ökning från föregående år då bolaget omsatte knappa 70 miljoner. Samtidigt visade bolaget upp en vinst på cirka 3 miljoner kronor.

Men vägen från hästälskande tonåring på västra Gotland till framgångsrik designer med hela världen som sin marknad har inte varit utan slit. I sitt Sommar i P1 säger hon att de uppoffringar hon gjort för modehuset skulle kunna ses som sjukliga, men det har gett resultat:

“Det är oklart om beslutet att lämna min pojkvän och Sverige var helt friskt, men kanske nödvändigt om det ska födas ett kvinnopalats”, säger Carin Rodebjer bland annat i sitt sommarprat.

När Carin Rodebjer sommarpratar om sin karriär och de uppoffringar hon har gjort, så är det med många hyllningar till sin bortgångna syster, liksom till mängder av andra kvinnor, vars liv på något sätt har präglat hennes skapande.

“Jag har blivit besatt av att undersöka utrymmet för kvinnlig identitet, vad det innebär att vara kvinna. Kläder har alltid varit ett verktyg som kalibrerat mig rätt”, säger hon i sitt sommarprat.

Mode är inte bara kläder, menar Carin Rodebjer, mode är samtiden och vad vi tänker och känner. 

“Den gemensamma röda tråden i mina förebilders liv är att de var begåvade i en tid som inte gärna lyssnade till kvinnlig begåvning. De har visat mig att livet inte alltid behöver cirkulera kring att passa in i konstiga, påhittade formler som ett samhälle har bestämt”, berättar hon.

Förebilderna heter sånt som Karin Boye och Karen Blixen, men också Meryl Streep, Ingrid Bergman, Gloria Steinem, Coco Chanel och Sigrid Hjerten. 

Och, det kan snart bli dags för även en herrkollektion. Efter många år av kollektioner för kvinnor har hon också börjad bli nyfiken av att utforska samhällets syn på mannen, eller som hon uttrycker det; “att laborera med den snäva mansrollen”.

Läs mer