Sök

De gör karriär i mansdominerade branscher – här är deras bästa tips

Nordic Tech HouseMäktiga kvinnorJämställdhet

Carolin Solskär, innovationschef på Nordic Tech House, Narmina Abdolova, driver podden Mäktiga kvinnor, Sandra Mobaraki, driver eget inom byggranschen. Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Carolin Solskär och Sandra Mobaraki har båda gjort karriär i mansdominerade branscher. Nu hoppas de få fler att göra samma sak.

Sandra Mobaraki hamnade av en slump på en byggvaruhandel när hon som 19-åring sökte sommarjobb. Hon hade aldrig tänkt att hon skulle jobba med något byggrelaterat men när hon väl hamnade där älskade hon det. Sandra Mobaraki driver nu ett eget konsultbolag och försöker genom sitt instagramkonto Byggsandra förmedla en ny bild av byggbranschen och locka fler kvinnor dit. 

Även Carolin Solskär, som nu är innovationschef på Isabella Löwengrips bolag Nordic Tech House som bland annat investerar i och hjälper andra bolag med digitalisering, hamnade i it-branschen av en slump.

Efter att ha jobbat som kock på olika båtar sedan hon var 14 år bestämde hon sig som 23-åring för att plugga.

”Som många andra visste jag inte vad jag skulle välja men min dåvarande kille sa att IT är framtiden och att det är där allt kommer att hända. Och det lät ju spännande”, säger hon. 

Carolin Solskär hoppade på en utbildning som var en kombination mellan systemvetenskap och ekonomi och hon tror att det är en smart väg att gå för universitet och högskolor som vill locka en ny målgrupp.

”Det är lättare att hoppa på något som man tycker känns lite läskigt om det är i kombination med något annat som man känner sig mer trygg med”, förklarar hon.

Carolin Solskär och Sandra Mobaraki intervjuades i Breakits trädgård under Almedalsveckan av Narmina Abdolova som driver podcasten Mäktiga kvinnor. På scen gav de en rad råd till kvinnor (och män) som vill förändra arbetsmarknaden.

Ett konkret råd är att fundera över hur man utformar jobbannonserna.

”När det gäller IT står det ofta att de söker en ”ninjakodare” och det tilltalar till exempel inte mig alls. Jag tänker bara: Jag är ingen ninja, då kan jag inte söka det här jobbet”, säger Carolin Solskär och skrattar. 

Sandra Mobaraki tipsar också om att det är viktigt med vilka bilder som illustrerar jobbannonsen.

”Det får inte bara vara tjejer eller bara vara killar. Det bästa är när det är en blandning”, säger hon. 

Tips till bolag som vill bättra på mångfalden är att verkligen ta frågan på allvar och inte jobba med den för att det ska se bra ut på pappret. Både Sandra Mobaraki och Carolin Solskär tycker att ambassadörer och förebilder är avgörande.

”Skicka ut de coolaste ni har och låt dem prata och marknadsföra arbetsplatsen”, säger Carolin Solskär.

Hennes tips till kvinnor som inte riktigt vågar ta steget och ge sig in i en bransch som domineras av män är att utmana sig själv i vardagen. Det kan handla om alltifrån att gå till en restaurang och äta själv eller att gå till jobbet utan smink.

”Varje gång du gör något du tycker är lite obehagligt växer du någon millimeter”, säger hon.

Sandra Mobarakis råd till alla som vill trivas på jobbet är att se vilka möjligheter som finns att skapa bra förutsättningar.

”Ta dina bästa egenskaper, skapa din egen roll utifrån det och äg den”, säger hon. 

Råden till män handlar om att de också måste säga ifrån om de hör ett sexistiskt skämt eller ser någon behandlas orättvist.

”Det är större chans att mannen som drar ett sexistiskt skämt lyssnar på en annan man än på en kvinna”, säger Carolin Solskär.

”Jag tycker också att arbetsgivaren ska vara modig och tacka nej till kunder som inte sköter sig. Om en kund i till exempel bryggbranschen trakasserar en kvinnlig anställd ska man inte skicka dit en man istället, då tycker jag att man ska be kunden vända sig till en annan hantverkare”, säger Sandra Mobaraki.

Läs mer